Foto: Reuters/Scanpix

Irākas parlamenta sēde, kurā bija paredzēts uzklausīt premjerministra Haidara al Abadi priekšlikumus jauna Ministru kabineta sastāvam, otrdien izvērsās haosā, kad sēžu zālē iebrāzās parlamenta darbu boikotējošie deputāti un sāka izsaukt saukļus.

Protestētāji, arī bijušā premjerministra Nuri al Maliki atbalstītāji, staigāja gar prezidiju, kurā atradās Abadi, un sauca "Nederīgs, nederīgs". Premjers pameta sēžu zāli, tā arī nespējis iepazīstināt deputātus ar saviem priekšlikumiem.

Boikotējušie deputāti skaidro, ka ar balsojumu pagājušajā mēnesī no amata tika atstādināts spīkers Salims al Džaburi, kurš, neraugoties uz to, turpina vadīt parlamenta sēdes. Viņi arī pieprasa Abadi un Irākas prezidenta Fuada Masuma atkāpšanos.

Vienlaikus Bagdādes ielās tūkstošiem šiītu islāmistu līdera Moktada as Sadra atbalstītāju demonstrācijā pieprasīja īstenot reformas un izveidot tehnokrātu valdību. Sadrs sākotnēji atbalstīja parlamenta boikotu, bet pēdējo dienu laikā viņš aicinājis balsot par Abadi piedāvāto valdības sastāvu.

Premjers pērn solīja radikālas reformas, reaģējot uz sabiedrības sašutumu par korupciju un sabiedrisko pakalpojumu slikto kvalitāti.

Pagājušajā mēnesī viņš parlamentā iesniedza jaunas valdības sastāvu, kurā bija iekļauti tikai neatkarīgi tehnokrāti. Pakļaujoties ietekmīgo politisko bloku spiedienam, viņš no sākotnējās ieceres atkāpās un piedāvāja otru sarakstu, kurā bija iekļauti arī partiju kandidāti.

Kārnegī Tuvo Austrumu centra eksperts Renads Mansurs ziņu aģentūrai DPA skaidroja, ka situāciju cenšas izmantot Maliki, lai panāktu Abadi krišanu.

Bijušais premjers bija spiests atkāpties pēc vēlēšanām 2014.gadā, pakļaujoties starptautiskajam spiedienam. Tolaik arī izskanēja apsūdzības, ka Maliki stingrā kursa politika aizdevusi dusmas Irākas sunnītu minoritātei, kas savukārt sekmējis džihādistu grupējuma "Daesh" panākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!