Irākas parlaments otrdien vienbalsīgi noraidīja ANO Drošības padomes 1441.rezolūciju, kas pieprasa Bagdādes atbruņošanos, bet galīgā lēmuma pieņemšanu šajā jautājumā uzticēja prezidentam Sadamam Huseinam.
Parlaments vienbalsīgi nolēma rekomendēt rezolūcijas noraidīšanu atbilstoši Irākas tautas viedoklim un pilnvarot politisko vadību pieņemt piemērotu lēmumu Irākas aizstāvēšanai, paziņoja likumdevēji.

"Parlaments pilnvaro prezidentu Sadamu Huseinu pieņemt pareizo lēmumu un atbalstīs vadību, lai arī kādu lēmumu tā pieņemtu," norāda deputāti.

ANO Drošības padome piektdien vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, kas dod Irākai pēdējo iespēju likvidēt masu iznīcināšanas ieročus vai arī Bagdādei ir jārēķinās ar "nopietnām sekām", kas faktiski nozīmē ASV vadītu militāru triecienu.

ASV izstrādātā un Lielbritānijas atbalstītā rezolūcija, par kuru balsoja visas 15 ANO Drošības padomes dalībvalstis, dod Irākai laiku līdz šai piektdienai, lai paziņotu, ka tā piekrīt rezolūcijas nosacījumiem.

Rezolūcija dod ANO ieroču inspektoriem, kas pārtrauca darbu valstī pirms četriem gadiem, "nekavējošas, netraucētas un beznosacījumu" tiesības pārmeklēt jebkuru objektu Irākā, ieskaitot prezidenta Sadama Huseina pilis, lai konstatētu, vai tur nav ķīmiskie, bioloģiskie vai kodolieroči,un draud Irākai ar "nopietnām sekām", ja tā nesadarbosies.

Paredzēts, ka inspektoriem jāatgriežas Irākā septiņu nedēļu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!