Irākā divas lielākās vadošās politiskās partijas, kuras vada premjerministrs Nuri al Maliki un ekspremjers Ijads Alavi, pirmdien pārtraukušas sarunas par valdības koalīcijas veidošanu, ar to mazinot cerības, ka drīzumā izdosies izkustēties no jau piecus mēnešus ieilgušā pēcvēlēšanu strupceļa.

Alavi vadītajai partijai "Iraqiya", kas 7.marta vēlēšanās ieguva visvairāk balsu, ir iebildumi pret to, ka pirmdien pārraidītā televīzijas intervijā Maliki viņu partiju nodēvējis par sunnītu bloku, sacīja "Iraqiya" preses sekretāre Maisūna ad Damaludži.

"Mēs pārtraucām sarunas ar [Maliki] partiju "Likuma valsts", " atzina amatpersona. "Mēs neesam sunnītu bloks, mēs esam nacionālistu projekts."

Tomēr Alavi partija sarunu durvis atstājusi vaļā.

"Mēs esam lūguši, lai viņš atvainojas. Bez atvainošanās mēs ar viņu sarunās vairs neiesaistīsimies," solīja Damaludži.

Kaut arī pats Alavi ir šiīts, tāpat kā Maliki un vairums Irākas iedzīvotāju, viņa partija vislielāko atbalstu saņēma sunnītu apdzīvotajos reģionos Irākas rietumos un ziemeļos.

325 vietu parlamentā "Iraqiya" ir tikusi pie 91 vietas, bet "Likuma valsts" - pie 89 vietām.

Nedz šie bloki, nedz arī divi citi politiskie spēki, kuriem ir plašāka pārstāvniecība parlamentā, piecu mēnešu laikā, kas pagājuši kopš vēlēšanu dienas, nav spējuši izveidot koalīciju, kuru atbalstītu pietiekami liels vairākums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!