Foto: AFP/Scanpix

Irākas premjerministrs Haiders al Abadi svētdien ieradies Mosulā, lai oficiāli paziņotu par pilsētas atbrīvošanu no teroristiskā grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kaujiniekiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Premjers ir ieradies sveikt bruņotos spēkus un Irākas tautu," minēts oficiālajā valdības paziņojumā. Gaidāms, ka uzrunu drīzumā teiks arī al Abadi.

Šāvienu troksnis Irākas otrajā lielākajā pilsētā bija dzirdams arī svētdien. 30 džihādistus Irākas spēki nošāva, kad viņi metās Tigras upē, lai bēgtu no tuvojošās armijas.

Daļa džihādistu noskuva sev bārdas un pārģērbās, izliekoties par civiliedzīvotājiem. Savukārt citi izliekas par mirušiem un detonē sprāgstvielu vestes, kad viņiem pietuvojušies Irākas bruņotie spēki.

Vēstīts, ka pilsētu no pēdējiem "Daesh" kaujiniekiem Irākas spēki atbrīvoja jau sestdien. Aģentūra "Reuters" vēstīja, ka daļa Irākas kaujinieku, nesagaidot oficiālo paziņojumu par uzvaru, jau sākuši līksmot Tigras krastos, raidot gaisā šāvienus no ieročiem un klausoties mūziku.

Zaudējot Mosulu, "Daesh" Irākā kontrolēs vairs tikai nomaļus reģionus uz rietumiem un dienvidiem no pilsētas. Līdz ar Mosulas krišanu būs pielikts punkts 2016. gada oktobrī sāktajai ofensīvai, kas īpaši aktīva kļuva pēdējos mēnešos.

Pilsētā teju nav atrodamas celtnes, kas nebūtu cietušas kaujās. ANO aplēsusi, ka infrastruktūras atjaunošanai būs nepieciešams vismaz miljards ASV dolāru. Vairums pilsētas iemītnieku Mosulu jau iepriekš ir pametuši un dzīvo nometnēs citviet Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!