Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms nekritīs un mēģinājumi to gāzt ar spēku vien saasinās krīzi reģionā, svētdien paziņoja Irākas premjerministrs Nuri al Maliki.

"Ir pagājis gads, un režīms nav kritis, un tas nekritīs. Un kādēļ gan tam jākrīt?" Maliki retoriski jautāja preses konferencē Bagdādē.

"Noraidām jebkādu [Sīrijas nemiernieku] apbruņošanu, un režīma gāšanas procesu, jo tas reģionā radīs vēl lielāku krīzi," Maliki teica.

Viņa komentāri bija spēcīgākā Irākas reakcija par gadu ilgušo vardarbīgo opozīcijas protestu apspiešanu Sīrijā, kā arī tas ir kārtējais uzbrukums reģionā lielvarām, tostarp Katarai un Saūda Arābijai, kas aizstāv Sīrijas nemiernieku bruņošanu un aicinājušas Asadu atkāpties no amata.

Abas Persijas līča valstis uz ceturtdien Bagdādē notikušo arābu valstu samitu nosūtīja vien zema līmeņa delegācijas, ko Kataras premjers nosauca par "vēsti" Irākai.

Nenosaucot gan abas valstis vārdā, Maliki teica, ka "šo divu valstu paziņojumi ir ļoti dīvaini. Tās aicina nosūtīt ieročus, nevis strādāt, lai nodzēstu liesmas, un tās sadzirdēs mūsu balsi, ka esam pret apbruņošanu un ārvalstu iesaistīšanos".

"Esam pret dažu valstu iejaukšanos Sīrijas iekšējās lietās, un šīs valstis, kas iesaistās Sīrijas iekšējās lietās, iejauksies jebkuras valsts iekšējās lietās," klāstīja Irākas premjerministrs.

Irākas premjers ar savu komentāru par situāciju Sīrijā nāca klajā dienā, kad desmitiem Eiropas, arābu un citu valstu pārstāvji ir pulcējušies Turcijas pilsētā Stambulā, lai pārrunātu iespējas atbalstīt Sīrijas opozīciju un palielināt spiedienu uz Asada režīmu.

Irākas ārlietu ministrs Hošijars Zebari iepriekš paziņoja, ka augsta ranga Irākas amatpersonas - ārlietu ministra vietnieks un pastāvīgais pārstāvis Arābu līgā - piedalās tā dēvētajā Sīrijas draugu sanāksmē Stambulā.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem tajos gājuši bojā vairāk nekā 9100 cilvēku.

Asada režīms gan apgalvo, ka nemierus izraisījuši "ārvalstu teroristi", un tajos gājuši bojā jau vairāk nekā 3000 Sīrijas armijas karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!