Pēc al-Javera domām tas ir radījis drošības vakuumu, kas kalpo par iemeslu pašreizējām vardarbības izpausmēm.

“Ja Irākas armija būtu saglabājusi savas pilnvaras, mums būtu aiztaupītas daudzas problēmas un grūtības,” viņš saka. Taču, neskatoties uz saviem apgalvojumiem, prezidents uzskata, ka vēlēšanām Irākā jānotiek ieplānotajā laikā nākamajā mēnesī.

Prezidents paredz arvien vairāk vardarbības aktu un upuru, tuvojoties 30. janvārī paredzētajām vēlēšanām, taču pagaidu valdība uztver to kā kārtējo izaicinājumu, kuru tai ir veiksmīgi jāpārvar.

Al-Javars tic, ka vēlēšanās piedalīsies arī bijušā Sadama Huseina režīma atbalstītāji no sunnītu apdzīvotajām teritorijām, bet lielākās bažas viņam sagādā vēlētāju drošība. “Tas ir jautājums, kuram mēs pašlaik pievēršam vislielāko uzmanību,” prezidents stāsta.

Pagaidu prezidents pašreizējās grūtībās vaino ASV lēmumu sagraut visu Sadama Huseina izveidoto drošības uzturēšanas sistēmu, līdzko diktators zaudēja savas pilnvaras tieši pirms viena gada.

“Ar vienu rokas kustību daudzi cilvēki, kuri nav veikuši nekādas nosodāmas darbības, tika padzīti no valsts drošības spēkiem līdz ar tiem viņu kolēģiem, kurus tiešām bija vērts sodīt.”

“Mūs vajadzētu atjaunot amatā daudzus armijas karavīrus un policijas darbiniekus, kuri iepriekš bija godīgi pildījuši savus pienākumus.”

Pēc al-Javara domām, drošības situācija Irākā uzlabosies tikai tad, kad tiks izveidoti “pilnībā uzticami Irākas spēki”.

“Līdzko mūsu rīcībā būs pietiekami lieli drošības spēki, uz kuriem mēs varēsim paļauties, mūsu draugu un sabiedroto armijas varēs sākt pamazām pamest Irāku. Man šķiet, ka tas neprasa gadus, tas varētu aizņemt vairākus mēnešus,” al-Javars stāsta.

Prezidents atzīst, ka irākieši paši saviem spēkiem nebūtu panākuši Sadama Huseina gāšanu, informē BBC. “Sadama Huseina režīma beigas ir vislielākais ieguvums, un mēs nekad to nenožēlosim. Viņš neatstāja Irākas iedzīvotājiem nekādu izvēli, jo viņa vadībā bija izveidota vesela noziedznieku dinastija.”

Taču al-Javars apsūdz divas Irākas kaimiņvalstis, Irānu un Sīriju, par aktīvu atbalstu nemierniekiem, kuri pāri šo valstu robežai bez jebkādām problēmām var iekļūt Irākā.

Irākas vadītājs ir pārliecināts, ka šo valstu nostāja rada vēl lielākus draudus 30. janvārī plānoto vēlēšanu norisei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!