Foto: Reuters/Scanpix
Vismaz 40 Sīrijas režīma karavīru un deviņi Irākas militāristi pirmdien nogalināti nezināmu kaujinieku uzbrukumā Irākas rietumos, atsaucoties uz Bagdādes amatpersonām, vēsta raidsabiedrība CNN.

Sīrijas karavīru un valdības darbinieku grupa Irākas Nīnavas provincē pāri robežai ienākusi piektdien, bēgot no nemiernieku ofensīvas. Sīrieši padevušies Irākas armijai.  Daudzi no karavīriem bijuši ievainoti un tiem sniegta medicīniskā palīdzība, pastāstīja Irākas amatpersonas.

Pirmdien sīriešu konvojs Irākas karavīru pavadībā devies uz citu robežpārejas punktu Irākas Anbāras provincē, kad pie Akāšātas tam uzbrukuši labi bruņoti kaujinieki. Viņi izmantojuši uz ceļa novietotus spridzekļus, raķešgranātas un ložmetējus.

Notikums pastiprina bažas par jau divus gadus notiekošā Sīrijas asiņainā konflikta, kurā bruņotie opozīcijas kaujinieki cenšas gāzt prezidenta Bašara al Asada režīmu, iespējamo izplatīšanos plašākā reģionā. 

Irākai un Sīrijai ir 600 kilometru gara kopīga robeža. Bagdādes amatpersonas ir nobažījušās, ka Sīrijā notiekošā vardarbība var izplatīties arī Irākas teritorijā. "Jau no paša sākuma mēs brīdinājām, ka dažas kaujinieku grupas vēlas konfliktu no Sīrijas pārnest uz Irāku," CNN citē Irākas premjera padomnieku Ali al Musavi.

"Robežrajonos starp Sīriju un Irāku aktīvi darbojas kaujinieku grupas. Dažas no tām ir saistītas ar Irākas "Al Qaeda"," turpina Musavi, norādot, ka uzbrukums tikai apstiprina šīs bažas.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir aotuveni  70 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!