Parlamenta vēlēšanās vislielākos panākumus guvušās Irākas šiītu alianses pārstāvji pirmdien pulcējās, lai izvēlētos premjerministra kandidātu un apspriestu jautājumu par iespējamajiem sabiedrotajiem, jo viņiem nav izdevies iegūt absolūto vairākumu.
Aliansei, kura 30.janvārī ieguva 48% balsu, kas ir daudz mazāk par gaidītajiem 60%, būs nepieciešams citu partiju atbalsts, jo valdības izveidei nepieciešamas divas trešdaļas Nacionālās sapulces deputātu balsu.

Analītiķi uzskata, ka būtiska loma sarunās par vadošajiem valdības posteņiem būs kurdiem, kas vēlēšanās ieguvuši 25% balsu.

Savukārt sunnīti, kuru lielākā daļa vai nu vēlēšanas boikotēja, vai arī neuzdrošinājās doties uz vēlēšanu iecirkņiem, parlamentā iegūs labi ja piecas vietas. Apstāklis, ka viena no lielākajām minoritāšu grupām gandrīz pilnībā tiek izslēgta no politiskā procesa, var vairot spriedzi valstī.

Tiek paustas arī bažas par iespējamo etniskās spriedzes pieaugumu Kirkūkas pilsētā, kur vietējās vēlēšanās aptuveni 60% balsu ieguva kurdu pārstāvji, jo daudzi arābi un turkmēņi, kas arī pretendē uz varu pilsētā, vēlēšanas boikotēja.

Tajā pašā laikā Bagdādē izskan šaubas, ka islamistu koalīcija Apvienotā Irākas alianse, kuru atbalsta arī augstākais šiītu garīdznieks ajatolla Ali as Sistani, neskatoties uz vēlēšanās gūto uzvaru, varētu izjukt.

"Mums šī ir kritiska diena. Šodien viss tiks atrisināts," izteicās kādas aliansi veidojošās partijas pārstāvis.

Koalīcijā, kuru vada divas šiītu reliģiskās partijas - Irākas Islamiskās revolūcijas augstākā padome (SCIRI) un "Dawa" -, ietilpst arī neatkarīgie kandidāti, sekulāri noskaņoto šiītu pārstāvji, kā arī daži sunnīti un turkmēņi.

Sarunas notiek SCIRI līdera Abdelaziza al Hakima rezidencē.

Lai gan alianse ieguvusi nedaudz mazāk kā pusi balsu, parlamentā tā varētu pretendēt uz 140 vietām, kas nodrošinās alianses pārstāvjiem absolūto vairākumu. Tas iespējams tāpēc, ka tās balsis, kas nodotas par sarakstiem, kuri nav ieguvuši vismaz vienu veselu vietu parlamentā, tiks pārdalītas pārējo sarakstu starpā.

Kurdi, kas ieguvuši otro vietu vēlēšanās, parlamentā varētu kontrolēt 70 deputātu vietas.

Abas lielākās kurdu partijas vienojušās, ka Kurdistānas Patriotiskās savienības līderis Džalals Talabani būs viņu kopīgais kandidāts augstākajam valdības postenim. Pats Talabani jau licis saprast, ka viņš vēlētos pretendēt uz prezidenta amatu.

Irākas parlamentam ar divām trešdaļām balsu jāievēl prezidents un divi viceprezidenti, kuri savukārt nominēs valdības jauno premjerministru un izvēlēsies kabineta sastāvu. Valdībai pietiks ar parlamenta vairākuma atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!