Atbruņošanās ilgs aptuveni piecas dienas, un tas pieliks punktu sešu mēnešu ilgajām nežēlīgajām sadursmēm šajā reģionā.

Vienošanās par atbruņošanos tika izziņota svētdien, taču pirms tam divos pašnāvnieku rīkotos sprādzienos gāja bojā vismaz 11 cilvēki.

Pirmdien raķešu uzbrukumā Bagdādes dienvidu daļā gāja bojā divi, bet ievainoti pieci ASV karavīri, ziņo BBC.

ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds ir brīdinājis, ka, tuvojoties janvārī paredzētajām vēlēšanām, vardarbība arvien pieaugs.

Atbruņošanās līgums tika noslēgts ar Moktada al-Sadra palīgu, kurš pēc tam paziņoja, ka Irāka ir piekritusi atbrīvot visus apcietinātos “Mehdi” armijas kaujiniekus. Apmaiņā pret cietumnieku atbrīvošanu nemiernieku grupējums solīja pārtraukt uzbrukumus ASV un Irākas spēkiem, kā arī sākt atbruņošanos.

Irākas valdība ir solījusi par nodotajiem ieročiem samaksāt noteiktu naudas summu, kā arī ieguldīt vairāk nekā 500 miljonus ASV dolāru izpostītā reģiona atjaunošanai.

Līguma noslēgšanas laikā nogranda divi sprādzieni, viens no tiem pie policijas akadēmijas. Desmit bojā gājušie pārsvarā bija garāmgājēji, septiņas no tiem – sievietes. Otrais sprādziens notika netālu no bruņoto spēku konvoja, un tajā gāja bojā amerikāņu karavīrs.

Donalds Ramsfelds apgalvo, ka pašlaik notiek psiholoģiska cīņa, jo viņš ir pārliecināts, ka Irākas nemiernieki nespēj uzveikt ASV militārajā jomā. Viņš izsaka cerības, ka apmācītie Irākas karavīri tuvākajā nākotnē atvieglos ASV karavīru pienākumus.

Savas vizītes laikā Irākā Ramsfelds tikās arī ar premjerministru Ijadu Allavi un runāja “par drīzumā paredzamo vēlēšanu plāniem, kā arī apsprieda veidus, kā nodrošināt vēlēšanu norisi un valsts virzību pa demokrātijas ceļu”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!