Foto: EPA/Scanpix/LETA

Irākas specdienesti notvēruši Sami Džasimu al Džaburi, kurš atbildējis par teroristu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") finansēm un ieņēma otro augstāko pozīciju kustības hierarhijā, vēsta RFE/RL.

Par Džasima noķeršanu paziņoja Irākas premjerministrs Mustafa al Kazemi.

Viņš aizturēts starptautiskas operācija laikā. Irākas premjers gan neprecizē, vai operācija notikusi Irākā. ASV par Džasima notveršanu bija izsludinājusi piecu miljonu dolāru atlīdzību.

Saskaņā ar ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) ziņām Džasims iedalīja līdzekļus teroraktu veikšanai, kā arī nodarbojās ar nelikumīgu naftas, gāzes, derīgo izrakteņu un antikvāru priekšmetu tirdzniecību grupējuma vārdā.

Džasims bijis tuvs "Daesh" jaunajam līderim Amīram Muhamedam Saīdam Abdulu Rahmanam, kurš kustības vadību pārņēma pēc Abubakra al Bagdadi nāves. Bagdadi, kura laikā grupējums pasludināja islāma "kalifātu" Irākas un Sīrijas teritorijā, tika nogalināts ASV specoperācijā Sīrijā 2019. gadā.

2021. gada septembrī Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņoja, ka Francijas karavīri nogalinājuši vēl vienu augsta ranga "Daesh" biedru Adanu Abuvalidu al Sahravi, kurš savu teroristu šūniņu dibināja 2015. gadā.

"Daesh" pasludināto kalifātu 2017. un 2018. gadā sagrāva starptautiskās koalīcijas spēki – sākumā Irākā, tad Sīrijā. "Daesh" biedri gan turpina veikt teroraktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!