Irākas aizsardzības ministrijai pakļautie "Tautas mobilizācijas spēki" Mosulas reģiona rietumos atklājuši gandrīz 50 kilometrus platu fronti pret teroristu grupējumu "Daesh".

Irānas finansētie un pārsvarā Irākas šiītu veidotie "Tautas mobilizācijas spēki" piektdien paziņoja par jaunas frontes atklāšanu. Uzsāktās operācijas galvenais mērķis ir džihādistu kontrolēto Kairuānas un Biādžas pilsētu atbrīvošana.

Pērnā gada nogalē šiītu grupējumi palīdzēja Irākas Bruņotajiem spēkiem ielenkt Mosulu un nostiprināja pozīcijas, neļaujot džihādistiem bēgt no ielenkumā esošās Tell Afaras, kurā atrodas liels skaits"Daesh" kaujinieku. Irākas bruņoto spēku vadība gan tiem liedza ieņemt pašu pilsētu, ņemot vērā šiītu līdz šim pastrādātos noziegumus pret sunītiem, kuri ir šī reģiona pamatiedzīvotāji.

#هام #خاص#فديو اللحظات الاولى لاقتحام قرية #امكيبرة قرب #القيروان من قبل قوات #الحشد_الشعبي#الموصل #داعش #تلعفر #التغطية_مستمرة pic.twitter.com/1XmEDa7Dz9— فريق الاعلام الحربي (@teamsmediawar) May 12, 2017

Līdz šim lēsts, ka Tell Afaras atbrīvošana atstāta Irākas armijas un Federālās policijas pārziņā, un tas varētu notikt pēc Mosulas galējas atbrīvošanas no islāmistiem.

Bažas par jauno Irākas spēku kampaņu izteikusi autonomā Kurdistānas reģiona vadība. Tā norāda, ka "Tautas mobilizācijas spēki" virzās caur jezīdu ciemiem, kurus pēc iepriekšējas norunas no "Daesh" bija jāatbrīvo kurdiem.

Tāpat izskanējušas bažas, ka šo pamatā Irānas balstīto spēku operācija ir vēl ģeopolitisks solis, lai nodrošinātu Irānas piekļuvi Vidusjūrai. Tai ir liela ietekme arī Libānas, Sīrijas un Irākas politikā.

Tiek lēsts, ka īsi pēc "Daesh" ekspansijas dibinātajos šiītu grupējumos patlaban dien vairāk nekā 100 000 cilvēku. Tos Irākai palīdzēja veidot Irāna, lai tādējādi stātos pretī džihādistu karaspēkam, kura priekšā Irākas armija sākotnēji izrādījās rīcībnespējīga.

Šie šiītu veidotie spēki tiek apsūdzēti noziegumos ne tikai pret pretiniekiem un karagūstekņiem, bet arī sunnītu civiliedzīvotājiem. Šī iemesla dēļ tie nereti tiek izmantoti tikai kā armijas atbalsts. Savukārt pēc bažām par to pārāk lielo neatkarību no Irākas, pērn decembrī "Tautas mobilizācijas spēki" formāli nonāca Irākas armijas komandiera pakļautībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!