Foto: AFP/Scanpix
ASV Centrālās izmeklēšanas biroja vadītājs Džons Benans paziņojis, ka Irākas un Sīrijas teritoriālās integritātes saglabāšana vairs varētu nebūt iespējama, atsaucoties uz viņa sniegto interviju medijam "CTC Sentinel", vēsta aģentūra "ARA news".

Abas valstis karadarbībā ir tik ļoti cietušas, ka tās vairs nav iespējams atjaunot to agrākajās robežās. CIP vadītājs norādījis, ka Irākā un Sīrijā līdz šim pastāvējusī pārvaldes sistēma varētu pilnībā mainīties.

"Nezinu, vai Sīrija un Irāka vairs var tik sakārtotas. Ir notikusi tik liela asinsizliešana, tik daudz iznīcināts, joprojām turpinās un mutuļo spriedze un reliģiskā dalījuma [problēma]. Es domāju, vai manas dzīves laikā mēs redzēsim centrālas varas izveidošanos abās šajās valstīs, kam būs spēja valdīt godīgi," viņš paudis.

Brenans norādījis, ka spēj iztēloties kāda federāla pārvaldes tipa autonomus reģionus.

Irākas ziemeļos kurdiem jau patlaban ir oficiāla autonoma Kurdistānas republika, turklāt regulāri izskan aicinājumi autonomiju nomainīt pret neatkarību. Arī Sīrijas ziemeļos kurdi pašpasludinājuši autonoma Rožavas apgabala dibināšanu un de facto to pārvalda neatkarīgi. Abu kurdu reģionu starpā gan valda nesaskaņas.

Savukārt pārējā abu valstu teritorijā pastāv spriedze starp sunnītu un šiītu musulmaņiem, kā arī mazāku reliģisku grupu pārstāvjiem, piemēram, druziem un kriestiešiem. Tostarp sīriešu lielākais vairums ir sunnīti, kuri vēlas gāzt šiītu novirziena alavītu pārstāvja Bašara al Asada režīmu. Izskanējuši aicinājumi veidot federālu pārvaldi, kas sadalītu konfliktējošo reliģiju pārstāvjus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!