Foto: Reuters/Scanpix

Irākā uz nāvi vai mūža ieslodzījumu notiesāto simtiem ārzemju džihādistu liktenis ir atkarīgs no Irākas tiesu sistēmas, nevis no valdības, piektdien paziņoja premjerministrs Ādils Abdelmahdi.

"Mēs neesam devuši nevienai valstij solījumus mīkstināt šos sodus," premjers sacīja savā pirmajā pilna garuma intervijā starptautiskajiem medijiem.

"Tiesu sistēma neļauj Irākas valstij apžēlot tos, kas ir notiesāti uz nāvi," teica Andelmahdi.

Ar terorismu saistīto spriedumu izskatīšana un to paturēšana spēkā, grozīšana vai atcelšana ir Irākas kasācijas tiesas ziņā.

Starp ārzemniekiem, kam Irākā ir piespriests nāvessods, ir 11 Francijas pilsoņi, savukārt vēl trim Francijas pilsoņiem ir piespriests mūža ieslodzījums. Viņi ir notiesāti par piederību džihādistu grupējumam "Daesh".

Neviens no šiem nāvessodiem vēl nav izpildīts. Kādai Vācijas pilsonei piespriestais nāvessods pēc apelācijas tika nomainīts ar mūža ieslodzījumu.

Irākā "nāvessods ir likumīgs – Eiropa ir to atcēlusi un mēs cienām šo nostāju, bet mums ir cits viedoklis," Abdelmahdi ceturtdien sacīja intervijā vietējiem telekanāliem.

"Mēs regulāri diskutējam par šo tematu. Viņi aizstāv savas intereses un savu pilsoņu intereses, un mēs aizstāvam mūsu likumus un mūsu pilsoņu intereses," sacīja premjers, runājot par eiropiešiem.

"Tiek diskutēts: vai viņi tiks pārvesti, vai viņi paliks šeit, vai viņi paliks tikai kādu laiku cietumā?" teica Abdelmadi, pieminot notiesātos ārzemju džihādistus.

Irākā kopš 2018. gada sākuma vairāk nekā 500 ārzemju pilsoņi un pilsones ir notiesāti par pievienošanos "Daesh".

Valdības ziņu avoti aprīļa sākumā vēstīja, ka Irāka ir piedāvājusi tiesāt arī ārzemju džihādistus, kas sagūstīti Sīrijā, par katru šādu lietu saņemot divus miljonus ASV dolāru, ko samaksātu valstis, kuru pilsoņi ir šie džihādisti.

Abdelmahdi atzina par "iespējamu", ka vairāki no šiem džihādistiem var tikt pārvesti uz Irāku, jo daudzas valstis negrib viņiem atļaut atgriezties mājās.

Irākai arī vajadzētu repatriēt apmēram 31 000 savu pilsoņu, galvenokārt džihādistu sievas un bērnus, no kurdu vadītām bēgļu nometnēm Sīrijas ziemeļaustrumos.

Jebkura šāda operācija tomēr varētu tikt īstenota tikai "ar ārkārtīgu uzmanību," teica Abdelmahdi.

Viņš sacīja, ka Bagdāde "negrib pārnest "Daesh" vīrusu uz Irāku", kur 2017. gada beigās tika pasludināta uzvara pār šī grupējuma džihādistiem pēc trīs gadus ilgas asiņainas un postošas cīņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!