Irākas valdība plāno pārdot izsolē bijušā diktatora Sadama Huseina luksusa jahtu "Ocean Breeze", kas ir 82 metrus gara un uzbūvēta kādā Dānijas kuģubūvētavā 1981.gadā tieši viņa vajadzībām.
Kuģubūvētavas darbinieki pirms jahtas būvēšanas rakstiski apsolīja neizpaust ziņas par būvniecības procesu.

Ir gaidāms, ka jahtas cena sasniegs ap 19 miljoniem latu, tomēr tās interjeru izteikti arābiskais stils daļai interesentu var nepatikt. Jahta ir apdarināta ar sarkankoku, ūdens krāni un citas metāliskas konstrukcijas ir izgatavoti no zelta, un uz grīdas izklāti grezni austrumu paklāji.

Uz jahtas ir arī peldbaseins, helikopteru nolaišanās un pacelšanās laukums, operāciju zāle un pat īpašs tunelis, kas ļauj slepeni pāriet no jahtas uz zemūdeni.

Domājams, ka Huseinam nesanāca izmantot šo jahtu, jo viņš neizbrauca jūrā, baidoties no iespējamas politiskās situācijas saasināšanās Irākā, ja viņš atstātu valsts teritoriju.

"Ocean Breeze" ilgu laiku stāvēja piestātnē Saūda Arābijā. Pagājušajā gadā jahtu aizveda uz Francijas pilsētu Nicu, kur tā palika tik ilgi, kamēr tās piederības jautājumu risināja tiesas.

Jahtas īpašumtiesības apstrīdēja Jordānas karalim Abdallāham daļēji piederoša kompānija, kuras pārstāvji apgalvoja, ka Sadams esot ardevis jahtu tai. Francijas tiesa vasarā nolēma, ka "Ocean Breeze" ir jānodod Irākas valdībai.

Eksperti uzskata, ka globālās finanšu krīzes apstākļos būs grūti atrast šai jahtai pircēju, turklāt pēc tagadējo miljardieru standartiem šī jahta nav nekas īpašs. Piemēram, Krievijas magnāta Romana Abramoviča jahta ir 115 metrus gara un uz tās ir pat divi helikopteru pacelšanās un nolaišanās laukumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!