Irākas viceprezidents Tareks al Hašemi paziņojis, ka ASV vadītajiem spēkiem viņa valsts būtu jāatstāj, ilgākais, pusotra gada laikā, sestdien vēsta Japānas laikraksts "Mainichi Shimbun".
"Es personiski domāju, ka Irākas drošības spēki pabeigs reformas un apmācību gada vai pusotra laikā," intervijā laikrakstam teicis Hašemi. "Pēc tam koalīcijas spēki vairs nebūs vajadzīgi."

Hašemi Japānā ieradies četru dienu ilgā oficiālā vizītē. Viņš atzinīgi izteicies par iespējamo ASV spēku izvešanas grafiku, taču uzsvēris, ka tas var notikt tikai tad, kad irākieši būs spējīgi paši uzturēt valstī kārtību.

Irākas viceprezidenta izteikumi publiskoti pēc tam, kad ASV Pārstāvju palāta piektdien atbalstīja likumprojektu, kas Irākas kampaņas finansēšanu saista ar amerikāņu karavīru izvešanas grafika sastādīšanu, kā galējo aiziešanas termiņu minot 2008.gada 1.septembri.

Pārstāvju palātas balsojums izsauca ātru prezidenta Džordža Buša reakciju. Viņš paziņoja, ka likumprojektu bloķēs, izmantojot savas veto tiesības.

Intervijā "Mainichi Shimbun" Hašemi arī apgalvo, ka sabiedriskās drošības situācija Irākā pēdējā laikā uzlabojusies, taču piebilda, ka nepieciešams laiks, lai varētu droši paziņot, ka starpkopienu konfliktam darīts gals.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!