Irākas spēkiem trešdienas rītā izdevies no teroristu grupējuma "Daesh" atkarot valsts lielākās sunnītu pilsētas Mosulas austrumus, ziņo Irākas pretterorisma vienību komandieris Talibs Šagati. Tikmēr džihādisti otrdienas pēcpusdienā sadalījuši ielenkto Sīrijas pilsētu Deir ez Zoru, nodalot lidostu no pārējās pilsētas.

Dažu dienu laikā Irākas spēkiem izdevies ieņemt 90 % no Mosulas austrumu daļas, teroristu kontrolē atstājot vien nelielus ziemeļu rajonus. Pilsētas atbrīvošanas operācijā līdz šim nogalināti 3300 islāmistu kaujinieki.

Irākas spēki jau uzsākuši sagatavošanos arī pārējās pilsētas atbrīvošanai uz rietumiem no Tigras upes, ziņo BBC. Irākieši rēķinās ar smagām cīņām, jo tieši pilsētas rietumi ir visblīvāk apbūvētie, turklāt tur atrodas arī Mosulas vecpilsēta ar izteikti šaurām ielām.

Mosulas kampaņa tika uzsākta oktobra vidū, bet decembrī Irākas spēki saņēma ievērojamus spēku un tehnikas papildinājumus, kas ļāva strauji atgūt lielāko daļu pilsētas austrumu rajonu salīdzinoši īsā laikā.

'Reuters' fotogrāfa pamanīti ASV speciālo uzdevumu vienības karavīri pozīcijā pie šonedēļ atbrīvotās Mosulas universitātes:

Jau ziņots, ka pilsētu pametuši vairāk nekā 100 000 civiliedzīvotāju, kuri izvietoti galvenokārt autonomajā Kurdistānas reģionā. Tikmēr lielākā daļa atbrīvoto Mosulas rajonu iedzīvotāji palikuši pilsētā, un, kā liecina soctīklos publicētās fotogrāfijas, vairākos pilsētas rajonos ikdienas dzīve atgriezusies ierastajā ritmā.

"Daesh" kontrolētās teritorijas Mosulā un ap to ir pilnībā ielenktas, nepieļaujot džihādistu bēgšanu, kā arī ielenkumā esošo kaujinieku apgādi. No ziemeļiem ielenkumu sargā Kurdistānas pešmergas spēki, no dienvidrietumiem Irānas balstītie irākiešu šiītu grupējumi, bet no austrumiem - Irākas spēki. Teritorijā gaisa uzlidojumus savukārt veic Irākas un ASV vadītās starptautiskās koalīcijas spēki.

Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku uzlidojums "Daesh" pozīcijai pie Mosulas:

Two #RAF Typhoon FGR4s supported by Voyager KC3 (ZZ333) bombed an #ISIL Drone factory in #Mosul #Iraq during Op #Shader 0725GMT 12/01/2017 pic.twitter.com/QTeXAGwyRt— Babak Taghvaee (@BabakTaghvaee) January 17, 2017

Tikmēr Sīrijā "Daesh" izdevies sadalīt jau vairāk nekā divarpus gadus ielenkto Deir ez Zoru. Kaujinieki uzbrukumu sāka nedēļas nogalē, un otrdien pārrāva frontes līniju, nodalot pilsētas dzīvojamos rajonus no lidostas.

Kaujās kritis arī Sīrijas ģenerālmajors Mohameds Faris, ziņo vietējie avoti.

Lai gan tiek ziņots, ka Krievijas gaisa spēki īsteno nepārtrauktus uzlidojumus, džihādisti trešdien uzbrukumu turpināja, ieņemot elektrostacijas, kas ar elektrību apgādā Sīrijas armijas kontrolētos apgabalus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!