Irākiešu pūļi piektdien Mosulas pilsētā izlaupīja ēkas un izdemolēja centrālo tirgu dažu stundu laikā pēc tam, kad Irākas trešo lielāko pilsētu ieņēma kurdu kaujinieki un ASV īpašo vienību karavīri.
Pieaugušo un bērnu grupas iznesa tukšu kādu skolu pilsētā, kā arī aiznesa mēbeles no kādas elektroenerģijas kompānijas, sacīja "Reuters" korespondents Sebastjans Elisons.

Irākiešu pūļi ielās arī dedzināja un plēsa Sadama Huseina attēlus.

Kādā rūpnieciskā ēkā pie pilsētas robežas izlaupīšanā iesaistījās kurdu "pešmergu" kaujinieku grupas.

Kurdu kaujinieki piektdien, saduroties ar nelielu pretestību, kopā ar ASV īpašo spēku vienībām pārņēma Irākas trešās lielākās pilsētas Mosulas centru.

Iepriekš kāds kurdu komandieris sacīja, ka Irākas karaspēks un prezidentam Sadamam Huseinam lojālās vienības atstājušas Mosulu, ļaujot ASV atbalstītajiem kurdu spēkiem tajā ieiet.

Pašlaik tiek remontēts svarīgais tilts Hazerā pa ceļam no Erbīlas uz Mosulu, kas atvieglos ASV tanku nokļūšanu Mosulā. Tiltu uzspridzināja irākiešu karavīri, atkāpjoties pirms dažām dienām.

Masveida izlaupīšanas sākušās lielākajā daļā ASV spēku ieņemto teritoriju, ieskaitot Bagdādi, kur izlaupīšana ilgst jau vairākas dienas, iedzīvotājiem iebrūkot ne tikai valdības ēkās un amatpersonu mājās, bet arī slimnīcās.

BBC telekanāls demonstrēja videomateriālus no Mosulas pilsētas, kur redzami irākieši metam gaisā naudu, kas esot izlaupīta no pilsētas centrālās bankas.

Gan Irākā, gan ārvalstīs pastiprinās aicinājumi nodrošināt kontroli Irākas pilsētās, kur kritusi Sadama Huseina vara.

Vismaz vienai ASV kareivju vienībai Bagdādē ir dots rīkojums apturēt irākiešus no izlaupīšanas, ziņo aģentūra "Associated Press".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!