Foto: AP/Scanpix

Vismaz 15 cilvēki gājuši bojā un desmitiem cietuši sprādzienos, kas agri pirmdienas rītā atskanējuši vairākās Irākas pilsētās, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ziņas par uzbrukumiem pienākušas no Bagdādes, Kirkūkas, Tāzas Hurmātū un Nāsirījas, kā arī citām pilsētām. Trīs mīnētas automašīnas dažu minūšu laikā sprāgušas Tāzā Hurmātū, nogalinot sešus un ievainojot 60 cilvēkus, ziņo aģentūra AFP.

Pavisam valstī sprāgušas 14 mīnētas automašīnas un trīs ceļmalās novietoti spridzekļi. Sprādzieni rīta sastrēguma stundas laikā satricinājuši septiņas pilsētas.

Vardarbības vilnis Irāku skāris pirms 20. aprīlī gaidāmajām apgabalu vēlēšanām. Atbildību par pirmdienas teroraktiem neviens vēl nav uzņēmies.

Desmit gadus pēc ASV un Rietumvalstu invāzijas Irākā, kuras laikā gāza prezidentu Sadamu Huseinu, valstī nerimst nemiernieku radītā vardarbība, reliģiskas nesaskaņas, un politiskās konkurence starp šiītiem, sunnītiem un kurdiem.

Tūkstošiem sunnītu uzskata, ka premjera Maliki valdība apspiež sunnītu mazākumu. Stabilitāti valstī nevairo arī konflikts kaimiņos esošajā Sīrijā. Irākaatrodas starp Turciju, kas atbalsta Sīrijas sunnītu nemierniekus un Irānu, kas nostājas prezidenta Bašara al Asada pusē.

Kopš 2010. gada vēlēšanām sunnītu un kurdu kritiķi Maliki valdību apsūdz par savas autoritātes stiprināšanu un ļaunprātīgu varas izmantošanu, iesaistot drošības struktūras cīņā ar konkurentiem.

Politiskā krīze ir padziļinājusies pēc tam, kad Irāku 2011. gadā pameta ASV karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!