Foto: AP/Scanpix/LETA

Atbilstošajām Irānas varasiestādēm jāsniedz visaptveroši ziņojumi par neseno protestu iemesliem, kā arī jaunākie dati par aizturēto skaitu, svētdien Irānas medijiem sacīja parlamenta spīkera Ali Laridžani preses sekretārs Behruss Nemati.

"Valdībai ir jāpievieno savai darba kārtībai protestētāju pieteiktās problēmas un rūpīgi tās jāizskata," pēc īpašās parlamenta sesijas, kas tika sasaukta saistībā ar protestiem, sacīja Laridžani pārstāvis.

"Mēs negribam, ka cilvēku tiesības tiek pārkāptas tikai tāpēc, ka viņi pauduši kritiku," viņš piebilda. Visas kļūdas, kas pieļautas aizturēšanu gaitā, nekavējoties jālabo.

Nemati gan uzsvēra, ka huligāniem nekāda pretimnākšana nav jāizrāda un viņiem jāstājas tiesas priekšā.

Viens no galvenajiem iemesliem parlamenta sesijas sasaukšanai bija centieni nodrošināt, ka aizturētajiem protestētājiem, it īpaši studentiem, tiek sniegta adekvāta juridiskā palīdzība.

Vairums neoficiālo aplēšu liecina, ka visā valstī aizturēti 1000 līdz 1800 cilvēku, arī 100 studenti. Teju 20 cilvēki protestu gaitā zaudējuši dzīvību.

Laridžani īpaši svarīgi ir tas, lai protestos netiku iznīcināta Irānas nacionālā vienotība, un tas nozīmē, ka no spriedzes ir jāizvairās, sacīja Nemati.

Reformisti baidās, ka stingrā kursa piekritēji var izmantot nekārtības kā ieganstu, lai aicinātu uz izmaiņām valdības mērenajā kursā.

Mediji svētdien neko nav ziņojuši, ka iepriekšējā vakarā būtu notikuši jauni pret valdību vērsti protesti. Tiesa gan, televīzijā bija redzamas reportāžas par valsts organizētajām demonstrācijām.

Tūkstošiem cilvēku šajās demonstrācijās nosodīja "ārzemju sazvērniekus" un pauda solidaritāti ar Irānas islāmisko vadību.

Irānā protesti sākās 28. decembrī Mešhedā. Sākumā tie bija vērsti pret lielo dārdzību un bezdarbu, bet drīz vien pārsviedās uz citām pilsētām un pārauga protestā pret valdošo islāma režīmu kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!