Foto: EPA/Scanpix/LETA

Irānas Ārlietu ministrija izplatījusi paziņojumu, paužot bažas par Turcijas iebrukumu Sīrijā un aicina tūlītēji pārtraukt karadarbību, kā arī atvilkt spēkus no Sīrijas teritorijas, raksta medijs "Al Monitor".

"Irāna saprot Turcijas bažas par drošības apdraudējumu, tomēr tā ne tikai netic, ka militārās darbības atrisinās drošības problēmas, bet arī uzskata, ka tās nesīs lielus humanitāros un materiālos zaudējumus. Irāna iestājas pret šīm darbībām," teikts paziņojumā. Irāņi arī uzsver, ka uztur kontaktus gan ar Turciju, gan Sīriju un vēlas panākt mierīgu konflikta atrisināšanu, kas saglabā Sīrijas teritoriālo integritāti. Tiesa, Irāna nepiemin, ka kontaktus tā uztur ar Sīrijas valdību, kurai nav faktiskas kontroles pār reģionu, kurā iebrukusi Turcija.

Medijs atzīmē, ka Irānas kritika, salīdzinot ar tās agrāk pausto pret ASV un citu rietumvalstu iesaisti karadarbībā Sīrijā, uzskatāma par maigu. Irānas bruņoto spēku pārstāvji, kuri mēdz komentēt starptautiskos notikumus, šoreiz notiekošo vēl nav publiski komentējuši. Iepriekš jau izskanējis, ka, lai gan Irānai, kā arī Krievijai var nepatikt Turcijas iebrukums Sīrijā, viņi atbalsta ASV spēku fizisku atkāpšanos, Vašingtonas ietekmes mazināšanos, kā arī starptautiskajā telpā uzvirmojošās šaubas par amerikāņu partnerības uzticamību.

Irānu daudz vairāk satrauc ASV spēku klātbūtne Sīrijā vispār, jo tie traucē Irānas ģeopolitiskajam mērķim – tieši un netieši kontrolēt plašu teritoriju līdz Vidusjūrai, izmantojot sev pakļāvīgās Irākas un Sīrijas valdības, kā arī Libānā ietekmīgos "Hezbollah" spēkus.

Irāna iestājoties pret Turcijas īstenoto karadarbību piepulcējas sev naidīgajām Līča valstīm, tostarp Saūda Arābijai, kas arī asi nosoda Turcijas rīcību. Vienīgi Katara, kas ekonomiski un politiski kopš apkārtējo arābu valstu blokādes lielā mērā ir atkarīga no tai labvēlīgās Turcijas, pagaidām no komentāriem atteikusies, atzīmē "Al Monitor".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!