Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV vēstnieks Vācijā aicina Berlīni bloķēt Irānas plānu izņemt 300 miljonus eiro no Vācijas bankās glabātās naudas, lai apietu ASV noteiktās jaunās finansiālās sankcijas Irānai, vēsta laikraksts "Haaretz".

Vašingtona nesen ieviesa jaunas finansiālās sankcijas Irānai pēc izstāšanās no 2015. gadā lielvalstu noslēgtās kodolvienošanās ar Teherānu, kas paredzēja daļēju valstij noteikto sankciju atcelšanas.

ASV sankcijas paredz līdz novembrim pārtraukt Irānas naftas iegādi un ārvalstu firmām pārtraukt darījumu šajā valstī, vai arī nokļūt ASV melnajā sarakstā.

Saskaņā ar vācu laikraksta "Die Zeit" ziņoto, Irāna, vēloties apiet ASV sankcijas, plāno skaidrā naudā izņemt 300 miljonus eiro no Vācu bankām un ar lidmašīnu nogādāt naudu Irānā.

ASV vēstnieks Vācijā Ričards Grenels, kurš ir arī Irānas un Rietumu valstu noslēgtās kodolvienošanās kritiķis, vācu medijam "Bild" norāda, ka ASV valdība ir ļoti satraukusies par šiem Teherānas plāniem.

"Mēs mudinām Vācijas valdības augstākos līmeņus iejaukties un apturēt plānu," vēstnieku citē "Bild".

Vācijas finanšu ministra pārstāvis pirmdien paziņoja, ka varasiestādes pārbauda Irānas pieprasījumu izņemt naudu. Grenela piezīmes ministrija nekomentēja.

Par to, ka varasiestādes apsver Irānas pieprasījumu izņemt no banku kontiem Vācijā 300 miljonus eiro, pirmdien pirmie ziņoja "Bild".

ASV un Izraēlas izlūkdienesti baidās, ka šī nauda var tikt izmantota bruņotu grupu finansēšanai Tuvajos Austrumos, taču Vācijas valdības amatpersonas norādīja, ka nav liecību, kas apstiprinātu šādas bažas, skaidro "Haaretz".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!