Foto: Kadrs no video

Irāna, kuras atsevišķas daļas pēdējos 50 gadus nomoka sausums, ir apņēmusies glābt no izžūšanas Urmijas ezeru, kurš jau ir zaudējis 85 % ūdens, vēsta interneta vietne "Bloomberg".

Urmijas ezers "nedrīkst palikt esošajā statusā", Irānas ziņu aģentūra FARS citē prezidenta Hasana Ruhani pirmdien teikto. "Valdība ir gatava maksāt visus nepieciešamos izdevumus ezera atjaunošanai," teicis līderis.

Irānas ziemeļrietumos esošais ezers ir sarucis, jo uz upēm ir izveidoti dambji, lai ūdeni novirzītu lauksaimniecības zemju apūdeņošanai, kas arvien vairāk kļuvis nepieciešams klimata pārmaiņu dēļ, skaidro Irānas valsts mediji.

Ezera vidējais dziļums, kad tas aizņēma 5000 kvadrātkilometru platību, bija seši metri, bet tagad tas ir vien viens metrs, ziņo Irānas medijs.

ANO un Irānas Vides ministrija martā prezentēja ziņojumu par Irānas mitrāju saglabāšanas plānu. Ar Urmijas ezeru saistītais projekts paredz ieviest ilgtspējīgas lauksaimniecības praksi 40 ciemos, cerot par aptuveni 35 % samazināt ūdens patēriņu un domājot arī par citām ūdens iegūšanas iespējām.

Miljonu dolāru (730 000 eiro) ANO Attīstības programmas Teherānas birojam efektīvākas ūdens apsaimniekošanas realizēšanai sniedz Japāna.

Darbi ezera glābšanai varētu sākties jau nākamajā nedēļā, bet pilnīga ezera atjaunošanas varētu ilgt 15 gadus, raksta aģentūra IRNA, atsaucoties uz Urmijas ezera atjaunošanas komisiju.

Irānā, kuras atsevišķas daļas sausums nomoka jau desmitgades, nokrišņu daudzums šogad ir samazinājies par 6 %, bet Teherānai un 11 citām pilsētām draud ūdens trūkums, Irānas medijiem stāsta enerģētikas ministra vietnieks Satars Mahmudi.

Aptuveni 92 % ūdens tiek izmantots lauksaimniecībā. Ar 236 litriem uz cilvēku dienā Irānas ūdens patēriņš ir lielāks par pasaules vidējo rādītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!