Foto: Reuters/Scanpix

Irānas aizsardzības ministrs trešdien apstiprinājis, ka Irāna veikusi kārtējo raķetes izmēģinājumu, taču Irānas kodolvienošanās pārkāpta neesot, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

"Nesenais izmēģinājums notika saskaņā ar mūsu plāniem un mēs neļausim ārvalstniekiem jaukties mūsu aizsardzības lietās," paudis ministrs Huseins Dehgāns, "izmēģinājums nepārkāpa kodolvienošanos vai [ANO] 2231. rezolūciju".

Savukārt Irānas ārlietu ministrs Muhameds Džavads Zarifs otrdien paziņoja, ka Irāna nekad neizmantotu ballistiskās raķetes, lai uzbruktu citai valstij.

Kopš Irānas kodolvienošanās, kas tika panākta 2015. gadā, valsts veikusi vairākus ballistisko raķešu izmēģinājumus, taču šis bija pirmais izmēģinājums kopš par ASV prezidentu kļuvis Donalds Tramps. ASV vēstniece ANO Nikija Heilija izmēģinājumu nodēvējis par nepieņemamu.

Saskaņā ar ASV amatpersonu pausto Irāna svētdien izmēģinājusi vidēja rādiusa darbības ballistisko raķeti. Tā sprāgusi pēc 1010 kilometru lidojuma.

Kodolvienošanās Irānas un sešu pasaules lielvaru starpā tika panākta 2015. gada 14. jūlijā pēc gandrīz divu gadu diplomātiskiem pūliņiem. Vienošanās paredz atcelt pret Irānu noteiktās sankcijas saistībā ar tās kodolprogrammu apmaiņā pret kodolaktivitāšu samazināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!