Irānas varas pārstāvji pirmdien arestējuši vienu no ievērojamākajiem opozīcijas aktīvistiem Ibrahimu Jazdi, vēsta ārvalstu mediji.

Islāma revolūcijas sākumā viņš strādājis par ārlietu ministru, bet pēdējā laikā vadījis aizliegto partiju "Kustība par brīvību".

Pēc irāņu mediju informācijas, Jazdi ticis arestēts savā mājā un aizvests nezināmā virzienā. Specdienesti izsaukuši viņu uz pārrunām vēl 21. decembrī, taču Jazdi attecies piedalīties tajās.

Opozīcijas aktīvista aizturēšana notikusi dienu pēc Irānas prezidenta Mahmuda Ahmadinedžada režīma pretinieku masveida sadursmēm ar policiju.

Pēc pēdējiem datiem nekārtībās gājuši bojā jau 15 cilvēki.

Kā vēstīts, sadursmēs svētdien miris opozīcijas līdera Mirhoseina Musavi radinieks Saīds Ali Musavi, kurš guvis smagu ievainojumu ielu cīņās starp protestētājiem un policiju.

Situācija Irānā saasinājās pēc ietekmīgā opozīcijas garīdznieka Hoseina Ali Montazeri nāves, kurš mira pagājušajā nedēļā 87 gadu vecumā.

Opozīcijas līdera Mirhoseina Musavi atbalstītāji nolēma izmantot garīdznieka bēres, kā arī šiītu musulmaņu Ašura svētkus, lai kārtējo reizi paustu nepamierinātību ar Ahmadinedžada valdību. Irānā ir aizliegta pulcēšanās, taču Ašura svētkos tradicionāli ielās dodas miljoniem ticīgo.

Ašura dienā šiītu musulmaņi piemin imamu Huseinu, kurš kritis mūsu ēras 680.gadā kaujā pie Kerbeles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!