Foto: AFP/Scanpix/LETA

Paužot pirmo oficiālo reakciju uz ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu par karaspēka atvilkšanu no Sīrijas, Irāna sestdien norādīja, ka ASV militārā klātbūtne Sīrijā bija "aplama un neloģiska" jau no paša sākuma.

"Amerikāņu spēku klātbūtne jau no paša sākuma principā bija aplama un neloģiska un primārais avots nestabilitātei un nedrošībai reģionā," ziņapmaiņas lietotnē "Telegram" skaidroja Irānas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Bahrams Gasemi.

Irānas Revolūcijas gvardei Sīrijā ir komandieri un konsultanti prezidenta Bašara al Asada armijas atbalstam. Tā uz Sīrijas pilsoņkara frontēm nogādājusi bruņojumu, kā arī tūkstošiem karotāju no vairākām valstīm.

ASV karavīri Sīrijā izvietoti divos apvidos līdzās robežai ar Irāku. Viens no to atrašanās iemesliem Sīrijā bijis zināmas kontroles nodrošināšana pār Irānas klātbūtni.

Tramps trešdien paziņoja, ka ASV ir sakāvušas džihādistu grupējumu "Daesh" Sīrijā, bet Baltais nams pavēstīja, ka ASV jau ir sākušas izvest savus spēkus no Sīrijas.

Tiesa gan, Trampa apgalvojums par uzvaru ir pretrunā pat ar viņa paša nometnes cilvēku vērtējumu, un tas izskan laikā, kad amatpersonas un eksperti pauduši brīdinājumus - "Daesh" pēdējā laikā izdevies atjaunot klātbūtni vairākos Sīrijas un Irākas reģionos.

Šobrīd Sīrijā atrodas aptuveni 2000 amerikāņu karavīru, kas galvenokārt apmāca vietējos spēkus cīņai ar džihādistu grupējumu "Daesh".

Tramps par lēmumu atvilkt karaspēku no Sīrijas paziņoja pēc tam, kad Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pagājušajā nedēļā bija draudējis uzsākt jaunu operāciju pret Sīrijas kurdu vienībām.

"Daesh" vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Daesh", grupējums tagad zaudējis teju visas agrākās teritorijas.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!