Irānas delegācijas vadītājs kodolsarunās Ali Laridžani ceturtdien apsūdzēja ASV mēģinājumos "sagraut" Krievijas centienus izstrādāt risinājumu, lai mazinātu globālās bažas par Teherānas kodolprogrammu.
"Amerikāņu prasība nodot Irānas kodollietu ANO Drošības padomei nozīmē Krievijas priekšlikuma iznīcināšanu," preses konferencē paziņoja Laridžani.

"Manuprāt, amerikāņi ir šķērslis Krievijas plānam. Mēs domājam, ka ideālā gadījumā Krievijas priekšlikumu varētu attīstīt," viņš teica. "Mēs mēģinām spert pozitīvus soļus, lai veiksmīgi īstenotu Krievijas priekšlikumu."

Taču pat pēc tam, kad Irāna un Krievija paziņoja, ka tām bijušas konstruktīvas sarunas, "amerikāņi teica, ka esot nobažījušies", viņš norādīja.

"Amerikāņi melo, apgalvojot, ka Irāna mēģina iegūt savā rīcībā kodolieročus. Tas neatbilst patiesībai," sacīja Laidžani.

To viņš teica dienu pēc tam, kad Irānai un Krievijai neizdevās panākt pavērsienu augsta līmeņa sarunās Maskavā par Krievijas priekšlikumu iziešanai no strupceļa sakarā ar Teherānas kodolprogrammu. Priekšlikuma centrā ir kopīga urāna bagātināšana kādā objektā Krievijas teritorijā.

Laridžani raksturoja sarunas, arī diskusijas par iespēju Irānai atjaunot urāna bagātināšanas darbu moratoriju, kā "ļoti lietderīgas" un teica, ka Maskava un Teherāna ir vienojušās vairākos jautājumos. Tomēr Irānas sarunvedējs atzina, ka nav noteikts datums Krievijas un Irānas sarunu turpināšanai.

Viņš arī norādīja, ka Irānas amatpersonas plāno tikties ar Eiropas Savienības pārstāvjiem, lai apspriestu šo jautājumu pirms pirmdien gaidāmās ANO uzraudzības aģentūras tikšanās, kas lems par jautājuma nodošanu izskatīšanai ANO Drošības padomē.

"Es teiktu, ka amerikāņi saka vienu, bet īstenībā rada šķēršļus Krievijas priekšlikuma īstenošanai. Acīmredzot nav amerikāņu interesēs, ka tik veiksmīgs reģionāls priekšlikums nāk no Krievijas," viņš piebilda.

Pēc viņa vārdiem, Teherānai nebūtu nekādu problēmu atļaut starptautiskajiem inspektoriem pārbaudīt visus tās kodolobjektus, ja Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) un tajā ietilpstošās "ietekmīgās valstis" atzītu Irānas tiesības īstenot civilu kodolprogrammu.

Laridžani teica, ka Irāna un Krievija izskatot jaunu iniciatīvu paketi sakarā ar Krievijas priekšlikumu kopīgi bagātināt urānu, taču atteicās konkretizēt tās.

"Domāju, ka jūs par tām dzirdēsiet tuvākajā nākotnē," viņš teica un piebilda: "Pagaidām jums būs jāizsaka vienīgi minējumi."

Laridžani uzskata, ka Irānas kodoljautājums nav jānodod ANO Drošības padomei, jo šāda rīcība būtu "nepareiza" un "neatstātu labu iespaidu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!