Foto: AFP/Scanpix

Irānā "cilvēktiesību situācija vēl joprojām ir šausmīga", prezentējot pārkāpumu sarakstu valstī, pagājušajā nedēļā paziņoja ANO īpašais referents par cilvēktiesībām Irānā Ahmeds Šahīds.

Atsaucoties uz Šahīda ziņojumu, "Vice" raksta, ka Irānā joprojām regulāri par dažādiem noziegumiem tiek piespriesta un īstenota sistemātisku spīdzināšana, arī ķirurģisku acu izņemšana, amputācijas un dažādi miesassodi. Viņš kritizēja slēgto politikas vidi un pastāvīgu vadošajai varai pretējo viedokļu izteicēju ieslodzīšanu, kas pēc ANO īpašā referenta teiktā "turpina apdraudēt vārda, kā arī mierīgas pulcēšanās un biedrošanās brīvību".

Irāna pēdējā gada laikā par miermīlīgām darbībām ir aizturējusi vismaz 46 žurnālistus, viņu skaitā arī "Washington Post" reportieri Džeisonu Rezajanu, kurš pašreiz atrodas ieslodzījumā "par spiegošanu". Rezajana ieslodzīšana izsauca starptautisku neapmierinātību, un Šahīds norādīja uz vajadzību pievērst šai situācijai īpašu uzmanību, sakot: "Es uzskatu, ka Džeisona ieslodzīšana saskaņā ar starptautiskajiem un pat Irānas likumiem nav legāla."

Starp jaunākajiem cilvēktiesību pārkāpšanas piemēriem Šahīds minēja diviem godātiem irāņu dzejniekiem Fatemeham Ekhestari un Mehdi Musavi piespriestos 99 pletnes cirtienus par to, ka viņi sarokojās ar sievieti, kā arī cietumsodu par "svēto aizvainošanu" un "pret valsti vērstu propagandu".

Dzejniekiem piemērotie sodi ir piesaistījuši arī starptautisku uzmanību. "Viņu ieslodzīšana ir parodija par taisnību," medijam "Vice" norādījusi Brīvās izpausmes programmu direktore profesionālo mediju asociācijā "PEN" Karīna Doiča Karlekāra, "valstij ar bagātīgām literatūras tradīcijām sodīt dzejnieku par rokasspiedienu – tas ir kaut kas vēl neredzēts."

ANO ziņojumā aprakstīts "straujš" nāvessodu skaita pieaugums pēdējā gada laikā. Vismaz 694 cilvēki ir tikuši pakārti, viņu skaitā 10 sievietes un bērns. Ja tas turpināsies, Irāna šogad varētu izpildīt nāvessodu aptuveni 1000 cilvēkiem. Saskaņā ar ANO tas ir pēdējo 25 gadu laikā augstākais rādītājs, lai gan Irāna noliedz šo skaitļu patiesību.

ANO ziņojums ir balstīts uz intervijām ar Eiropā dzīvojošiem irāņiem un 30 tiešsaistes sarunām ar Irānas iedzīvotājiem laikā no janvāra līdz jūnijam. Irāna ir aizliegusi Šahīdam iebraukt valstī.

Šahīdu iecēla par īpašo referentu 2011. gadā, un šis ir viņa piektais ziņojums par cilvēktiesībām valstī un pirmais, kopš Irāna un pasaules valstu valdības šā gada vasarā panāca nozīmīgu vienošanos par Irānas kodolprogrammu. Viņš pauda cerību, ka šī vienošanās "var potenciāli uzlabot cilvēktiesību situāciju valstī".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!