Foto: AFP/Scanpix

Irānas ārlietu ministrs Ali Ahbars Salehi brīdinājis arābu kaimiņvalstis nenostādīt sevi “bīstamā situācijā”, Irānas kodolprogrammas jautājumā pārāk cieši saskaņojot savu nostāju ar ASV, ziņo laikraksts “The Guardian”.


Brīdinājums izteikts pēc pagājušās nedēļā Saūda Arābijas paziņojuma, ka tā var ātri palielināt naftas ražošanas apjomu, ja Irāna traucētu naftas tranzītu caur Ormuzas šaurumu Persijas līcī. Caur šaurumu tiek vesta apmēram trešā daļa no visā pasaulē pa jūru pārvadātās naftas.

Irāna draudēja bloķēt naftas piegādes caur Ormuzas līci, ja tiks noteikti aizliegumi tās naftas eksportam.

Briseles diplomāti ziņoja, ka embargo Irānas naftai paredzēts noteikt Eiropas Savienības ārlietu ministru sanāksmē 23.janvārī. 27 Eiropas Savienības valstis ir saskaņojušas lēmumu par aizlieguma ieviešanu un tas tikai jāapstiprina tikšanās laikā.

“Es vēršos pie visām reģiona valstīm, lūdzu, nenostādies sevi bīstamā situācijā,” uzrunā Turcijas televīzijai sacījis Irānas ministrs. “Mēs vēlamies mieru reģionā. Bet dažas mūsu reģiona valstis vēlas norādīt citām valstīm 12 tūkstošus jūdžu attālumā,” paudis Teherānas pārstāvis.

Jau ziņots, ka 1.janvārī Irānas Atomenerģijas organizācija paziņoja, ka Irānas zinātnieki ir izmēģinājuši pirmo kodoldegvielas stieni, kas ražots Irānā no šajā valstī iegūta urāna.

Irānas programma urāna bagātināšanai ir izraisījusi Rietumvalstu bažas par tās kodolprogrammas mērķiem. Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz.

ANO un vairākas Rietumvalstis ir noteikušas sankcijas pret Irānu par tās atteikšanos apturēt savu urāna bagātināšanas programmu. ASV prezidents Baraks Obama jau parakstīja likumu, ar kuru noteiktas jaunas sankcijas pret Irānas centrālo banku un finanšu sektoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!