Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irāna ir izpildījusi savus draudus un palielinājusi bagātinātā urāna ražošanu, brīdinājis Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) vadītājs Jukija Amano.

Kopš ASV prezidents Donalds Tramps pērn maijā paziņoja, ka ASV vienpusējā kārtā izstājas no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās un atjauno sankcijas, spriedze Vašingtonas un Teherānas attiecībās ir saasinājusies.

Sevišķi attiecības pasliktinājušās pēdējo nedēļu laikā. Vašingtona kopš maija pastiprinājusi sankcijas pret Teherānu, pieprasot, lai visas valstis un uzņēmumi aptur Irānas naftas importu jeb pretējā gadījumā rēķinās ar izstumšanu no globālās finanšu sistēmas.

Vašingtona arī sākusi pieminēt militāru konfrontāciju un palielinājusi karavīru skaitu reģionā.

Irāna uz to atbildēja, draudot palielināt bagātinātā urāna ražošanu, un paziņoja, ka kodolvienošanās glābšana ir eiropiešu ziņā un viņiem jāatrod veids, kā nodrošināt, lai Teherāna saņem solītas priekšrocības no kodolvienošanās.

Amano, kura vadītā IAEA seko līdzi, vai Irāna ievēro kodolvienošanās nosacījumus, pavēstīja, ka Irāna pašreiz ražo vairāk bagātinātā urāna nekā iepriekš, taču nav skaidrs, kad bagātinātā urāna krājumi varētu sasniegt robežu, kas noteikta līgumā.

IAEA pēdējā ceturkšņa ziņojumā, kas tika publicēts 20. maijā, bija secināts, ka Irāna ievēro kodolvienošanās nosacījumus. Cik daudz bagātinātā urāna ražošana palielinājusies, salīdzinot ar situāciju šā gada pirmajā ceturksnī, Amano atteicās atklāt.

Irāna pagājušajā mēnesī paziņoja, ka joprojām ievēro vienošanos, bet četrkāršos bagātinātā urāna ražošanu, kas var novest pie vienošanās pārkāpuma, ja bagātinātā urāna krājumi pieaugs par daudz.

Amano atzina, ka viņu satrauc pieaugošā spriedza Irānas kodolvienošanās jautājumā. Viņš pauda cerību, ka izdosies atrast veidus, kā samazināt pašreizējo spriedzi caur dialogu. Būtiski, lai Irāna pilnībā ievēro savas kodolvienošanās saistības, uzsvēra Amano.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!