Foto: AP/Scanpix/LETA

Irāna saņēmusi nosodījumu no starptautiskajām organizācijām par nāvessodu izpildi vēl trīs vīriešiem, kas piedalījušies pagājušajā gadā uzsāktajos protestos, ziņo medijs CNN.

Varasiestādes nāvessodu Majidam Kazemi, Saleham Mirhašemi un Saīdam Jakubi izpildīja Isfahānā, piektdien paziņoja medijs "Mizan News". Notiesātos vīriešus apsūdzēja pagājušā novembrī protestu laikā notikušā uzbrukumā, kurā nogalināti trīs drošības darbinieki.

ASV Valsts departaments ceturtdien aicināja Irānu atturēties no nāvessodu izpildes, tiesas prāvas raksturojot kā "fiktīvas". Organizācija "Amnesty International" skaidroja, ka tiesu sistēmas process nav bijis pienācīgi ievērots un vīrieši caur Irānas tiesu sistēmu izvesti pārāk ātri.

"Nāvessoda izpilde pret protestētājiem ir ārpustiesas slepkavības par kurām amatpersonām, īpaši Ali Hamenei, jāuzņemas atbildība. Ja starptautiskā sabiedrība pret amatpersonām nevērsīs nopietnas sekas, šī nāves mašīna atņems simtiem protestētāju dzīvību. Šo nāvessodu mērķis ir pagarināt Islāma Republikas varu un tikai augsta politiskā cena var apturēt nāvessoda izpildes," savā "Twitter" profilā raksta organizācijas "Irānas Cilvēktiesības" direktors Mahmuds Amirijs-Moghadams.

"Slēdziet Irānas vēstniecības. Šis režīms ir nāvējošs vīruss un to nepieciešams izolēt. Pasaulei ir jārīkojas šodien, lai glābtu dzīvības desmitiem citu ieslodzīto, kuri ir notiesāti uz nāvi," savā "Twitter" profilā paziņoja žurnāliste Masiha Alinejada.

Pagājušajā gadā Irānas varasiestādes īstenoja 582 nāvessodus no kuriem vairāk nekā pusi piesprieda tieši septembrī organizēto protestu aktīvistiem, norāda"Amnesty International". Par pasaules nāvessodu tendencēm pagājušajā gadā plašāk var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!