Nelegālo ieceļotāju deportāciju laikā no Irānas kopš aprīļa beigām ir izsūtīti jau 100 000 afgāņu, otrdien paziņoja ANO bēgļu lietu aģentūra Afganistānā.
Katru dienu ap 1000 afgāņu bēgļu šķērso robežkontroles punktus virzienā no Irānas un Afganistānu, žurnālistiem pastāstīja ANO bēgļu lietu pārstāvis Afganistānā Salvatore Lombardo.

Teherānas valdības pārstāvji jau iepriekš ir pauduši apņēmību līdz nākamā gada martam repatriēt atpakaļ uz Afganistānu vienu miljonu afgāņu.

Savukārt afgāņu valdība ir lūgusi Irānas vadītājus deportācijas pārtraukt, jo tā nespējot īsā laikā izmitināt tik lielu cilvēku skaitu.

Vairums tagad no Irānas deportēto afgāņu ir vīrieši bez ģimenēm, kas Afganistānu bija atstājuši uz salīdzinoši neilgu laika posmu.

Irānā ir aptuveni 920 000 reģistrētu afgāņu bēgļu. Bēgļu kopienā daudz ir arī ģimenes ar bērniem, kas ārpus Afganistānas dzīvo jau ilgāku laiku un kam ir paredzamas lielas adaptācijas grūtības pēc atgriešanās dzimtenē.

Par straujajiem afgāņu deportācijas deportāciju tempiem savu satraukumu ir paudusi ASV administrācija, bet pašā Afganistānā amatu ir zaudējis bēgļu lietu ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!