Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irāna 9.jūnijā sāka likvidēt visas Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) monitoringa iekārtas, kas uzstādītas saskaņā ar 2015. gadā parakstīto kodolvienošanos, kas saīsinājumā dēvēta par JCPOA. Šāda rīcība nozīmē, ka atgriešanās pie kodollīguma kļūst par gandrīz neiespējamu, vēsta aģentūra "Reuters".

Teherāna plāno likvidēt novērošanas iekārtas, tostarp 27 IAEA kameras, kas ir būtībā visas papildu pārraudzības iekārtas, kuras tika uzstādītas saskaņā ar kodolvienošanos.

Šo kameru demontāža rada nopietnu izaicinājumu aģentūras darbam Irānā, medijam "Politico" skaidroja IAEA ģenerāldirektors Rafaels Grosi.

Grosi uzsvēra, ka ja tas notiks, tad tiks veikts "liktenīgs trieciens" Irānas kodoldarījumam, kas reiz ierobežoja Teherānas kodolprogrammu apmaiņā pret sankciju atvieglojumiem.

"Ja aģentūra nevarēs nodrošināt nepārtrauktu piekļuvi informācijai par Irānas programmu, IAEA nevarēs īstenot vienošanās uzraudzības un pārbaudes noteikumus," savā "Twitter" konta ierakstā norādīja Ieroču neizplatīšanas asociācijas direktore Kelsija Devenporta.

Bez kamerām radīsies informācijas plaisa un IAEA inspektoriem būs arvien grūtāk konstatēt, cik attīstītas ir centrifūgas vai cik daudz urāna saražo Irāna. Tas var radīt arī jaunas spekulācijas par to, vai Irāna varētu novirzīt kodolmateriālus slepenām iecerēm.

Kameru demontāža tiek veikta laikā, kad Irāna viena kodolieroča izveidei ir tuvāk nekā jebkad iepriekš. Šajā nedēļā Grosi atzina, ka Irāna varētu sasniegt šo apjomu dažu nedēļu laikā.

Eksperti gan brīdina, ka Irānai būs vajadzīgs ilgāks laiks, lai faktiski uzbūvētu kodolieroci, ja tā tiešām nolems to darīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!