Foto: AP/Scanpix

Sestdien un svētdien Teherānā notikušajās sarunās, kuru mērķis bija nostiprināt garantijas, lai nodrošinātu Irānas kodolprogrammas caurskatāmību, Teherāna ar ANO Starptautisko Atomenerģijas aģentūru (IAEA) vienojusies par vairākiem "praktiskiem soļiem", sacīja Irānas vēstnieks Vīnē bāzētajā organizācijā Reza Nadžafi.

"Ar aģentūru tika panākta vienošanās par septiņiem praktiskākiem soļiem," sacīja diplomāts.

Viņa izteikumi iekļauti kopīgajā paziņojumā, kas izplatīts pēc divu dienu sarunām, vēsta Irānas mediji.

Nekādas vienošanās detaļas atklātībai nav nodotas, un Nadžafi esot teicis, ka IAEA ģenerāldirektors Jukija Amano sniegšot ziņojumu aģentūras pārvaldnieku padomei.

Netiek arī ziņots, vai sarunās, kā tas tika prognozēts sākotnēji, bijušas debates par ilgstoši uzturētajām apsūdzībām, ka Irānas kodolprogrammai pirms 2003.gada un varbūt arī pēc tam, "iespējams, bijušas militāras dimensijas".

Izsakoties par sarunām, Nadžafi sacīja, ka "konstruktīvajā tehniskajā sanāksmē" apskatīts "progress attiecībā uz praktiskajiem soļiem", kas Irānai ir jāīsteno atbilstoši bāzes līgumam, kas tika noslēgts 11.novembrī.

Irāna nav devusi atļauju IAEA piekļūt Parčinas militārajam objektam, par kuru aģentūrai ir aizdomas, ka tur varētu būt notikuši ar kodolieroču attīstīšanu saistīti eksperimenti, vēlāk paziņoja Irānas atomenerģijas organizācijas preses pārstāvis Behruzs Kamalvandi.

"Septiņos soļos Parčinas apmeklēšana nav iekļauta," ziņu aģentūrai ISNA sacīja amatpersona.

11.novembra līgumā paredzēts, ka Teherāna sper sešus praktiskus soļus, cita starpā arī nodrošina vizītes nepabeigtajā tā dēvētā smagā ūdens izpētes reaktorā Arakā un urāna raktuvēs dienvidos.

Līgumā arī pieprasīts sniegt informāciju par Irānas nākotnē plānotajiem izpētes reaktoriem, identificēt jaunu kodolobjektu vietas un sniegt paskaidrojumus attiecībā uz Irānas paziņojumiem par papildu bagātināšanas objektiem un lāzeru bagātināšanas tehnoloģiju.

Vienošanās novembrī tika panākta pēc sarunām, kas ar pārtraukumiem ilga divus gadus. Tā tika noslēgta tajā pat mēnesī, kad vēsturiskais Irānas līgums ar lielvarām par Teherānas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret daļēju Irānai noteikto sankciju atcelšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!