Foto: EPA/Scanpix/LETA
Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) Irānas pazemes Fordo objektā ir atklājusi urāna daļiņas, kas bagātinātas līdz 83,7% tīrības pakāpei, kas ir ļoti tuvu kodolieroču izstrādāšanai nepieciešamajam līmenim, raksta britu raidsabiedrība BBC.

IAEA paziņoja, ka tā aizvada sarunas ar Irānu, "lai noskaidrotu šo jautājumu". Irāna ir paziņojusi, ka varētu būt notikušas "neplānotas svārstības" bagātināšanas līmeņos.

Irāna bagātinājusi urānu līdz 60% tīrības pakāpei divus gadus, pārkāpjot 2015. gadā noslēgto kodolvienošanos ar pasaules lielvarām. Vienošanās, kuras mērķis bija neļaut Irānai izstrādāt kodolieročus, paredzēja, ka Islāma Republika ierobežo savu kodolprogrammu un ļāva IAEA inspektoriem veikt uzraudzību apmaiņā pret ekonomisko sankciju atcelšanu.

Šī vienošanās faktiski izjuka 2018. gadā, kad tā brīža ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja par savas valsts izstāšanos no kodollīguma. Pašreizējais ASV prezidents Džo Baidens paziņojis, ka būtu gatavs atjaunot vienošanos, ja Teherāna atkal ievērotu savas saistības, taču sarunas par šo jautājumu ir iestrēgušas un būtisks progress vēl nav panākts.

Augsti bagātinātam urānam ir 20% vai vēl augstāka tīrības pakāpe, un to izmanto pētniecības reaktoros. Atomieroču ražošanai paredzēts urāns ir bagātināts par 90% vai vairāk.

IAEA jaunākajā ceturkšņa ziņojumā dalībvalstīm teikts, ka inspektori paraugos, kas tika ņemti Fordo janvāra beigās, atraduši par 83,7% bagātinātas urāna daļiņas.

Kodolieroči šobrīd ir deviņām pasaules valstīm: ASV, Ķīnai, Lielbritānijai, Krievijai, Francijai, Indijai, Ziemeļkorejai, Pakistānai un Izraēlai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!