Irānas naftas ministrs Golamhoseins Nozari izteica pieņēmumu, ka OPEC varētu uzņemt savās rindās Krieviju, ja Maskava vēlētos pievienoties šai 12 naftas ieguvējvalstu grupai, vēsta pusoficiālā ziņu aģentūra FARS.
Runādams dažas dienas pirms 15. martā paredzētās karteļa apspriedes Vīnē, viņš arī atkārtoti aicināja uz ciešāku OPEC un šajā organizācijā neietilpstošo valstu sadarbību. Irāna ir ceturtā lielākā naftas ieguvējvalsts pasaulē.

Kopš jūlijā sasniegtā maksimuma - 147 ASV dolāriem (81,29 latiem) - naftas cenas kritušās par aptuveni 100 dolāriem par barelu, jo globālā ekonomiskā lejupslīde ietekmējusi pieprasījumu pēc degvielas, neraugoties uz vairākiem OPEC lēmumiem samazināt ieguvi pēdējo sešu mēnešu laikā.

Krievija ir pasaules otrā lielākā naftas eksportētājvalsts.

"Pamati ir likti, lai OPEC uzņemtu Krieviju, taču valstis, protams, pašas pieprasa uzņemšanu, novērtējot un apsverot savas intereses," Nozari paziņoja otrdienas vakarā, gan neiedziļinoties detaļās.

"Nav loģiski, ka OPEC samazina eksportu, bet šajā organizācijā neietilpstošās valstis ievēro tikai savas intereses," viņš teica, apmeklējot Irānas dienvidrietumu reģionus.

Pēc Nozari teiktā, viņš negaida, ka Vīnē OPEC pieņems lēmumu samazināt ieguvi, kaut gan Irāna iepriekš tika ierosinājusi noteikt papildu ierobežojumus. Tomēr viņš aicināja radīt cenu uzturēšanas mehānismu.

Grupējums kopš septembra jau vienojies samazināt ieguvi par 4,2 miljoniem barelu dienā, un aģentūras "Reuters" pētījums liecina, ka pagājušajā mēnesī dalībvalstis bija izpildījušas paredzēto ieguves samazinājumu par 81%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!