Foto: Scanpix

Sarunām par Teherānas kodolprogrammu tuvojoties beigu termiņam, Irāna joprojām nav viesusi nekādu skaidrību par saviem kodolieroču projektiem, piektdien paziņojusi ANO Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA).

Aģentūra cenšas iegūt atbildes no Teherānas par kodolieroču izpētes un attīstības programmām, ko, pēc IAEA domām, īsteno Irāna. Tomēr pagaidām šie centieni palikuši bez rezultātiem.

Aģentūra paziņojusi, ka pagaidām tā neplāno jaunas sarunas ar Irānu, līdz nestāsies spēkā pasākumi, kas ļaus IAEA piekļūt Irānas kodolobjektiem, amatpersonām un dokumentiem.

Rietumu diplomāti ir atzinuši, ka ieroču projekti ir nopietns jautājums, bet pasaules lielvaras ir koncentrējušās uz urāna un plutonija jautājumiem, proti, Irānas iespējām tikt pie materiāla, kas nepieciešami atombumbas izveidošanai.

2013.gada novembrī Irāna un pasaules lielvaru grupa P5+1 panāca pagaidu vienošanos par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret daļēju Irānai noteikto sankciju atcelšanu.

Šīs vienošanās termiņš bija 20.jūlijs. Līdz tam laikam pasaules lielvaras cerēja panākt vispārīgu kodolvienošanos, bet tas neizdevās. Tāpēc jūlijā abas puses panāca vienošanos pagarināt sarunas par pretrunīgi vērtēto Teherānas kodolprogrammu līdz 24.novembrim.

Runājot par pozitīvajiem aspektiem, IAEA norādīja, ka Irāna ir pieturējusies pie pasākumiem uzticības veidošanai, par ko tika panākta vienošanās ar pasaules lielvarām. Irāna nav palielinājusi urāna bagātināšanu un nav papildinājusi savu plutonija ražošanas reaktoru ar jauniem nozīmīgiem komponentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!