Foto: AFP/Scanpix
Teherānā turpinās asas sadursmes starp drošības spēkiem un demonstrantiem, kas pulcējušies pilsētas centrā, ziņo ārvalstu masu mediji.

Policija atklājusi uguni uz protesta akcijas dalībniekiem, vismaz pieci cilvēki gājuši bojā, informē opozīcija.

Aculiecinieki ziņo, ka virs pilsētas paceļas melnu dūmu stabs.

Tomēr varas iestādes noliedz, ka pret demonstrantiem būtu pielietota vardarbība, kā arī ka būtu bojāgājušie. Valsts informācijas aģentūra ISNA citē Teherānas policijas priekšnieku, kurš paudis, ka "šobrīd nav nekadu ziņu par bojāgājušajiem, neviens nav gājis bojā".

Opozīcijas interneta mājas lapās ievietota informācija, ka drošības dienesti pret demonstrantiem lietojuši asaru gāzi un bloķējusi ceļus, lai traucētu iedzīvotājiem pievienoties protesta akcijām. Tomēr tās papildina arvien lielāks cilvēku skaits.

Irānas opozīcijas partijas aicinājušas savus atbalstītājus rīkot protesta akcijas visā valstī.

Situācija Irānā saasinājās pēc ietekmīgā disidenta Hoseina Ali Montazeri nāves, kurš mira pagājušajā nedēļā 87 gadu vecumā. Opozīcijas līdera Mirhoseina Musavi atbalstītāji nolēma izmantot šiītu musulmaņu Ašura svētkus, lai kārtējo reizi paustu nepamierinātību ar prezidenta Mahmuda Ahmadinedžada valdību. Irānā ir aizliegta pulcēšanās, taču Ašura svētkos tradicionāli ielās dodas miljoniem ticīgo.

Ašura dienā šiītu musulmaņi piemin imamu Huseinu, kurš kritis mūsu ēras 680.gadā kaujā pie Kerbeles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!