Foto: Reuters/Scanpix
Nogalināts Irānas kodolzinātnieks Šahrams Amiri, kurš dzimtenē bijis apcietinājumā kopš 2010. gada, zinātnieka ģimene pastāstīja raidsabiedrībai BBC.

Amiri māte raidsabiedrībai pastāstīja, ka uz viņas dēla mirstīgajām atliekām redzamas virves pēdas ap kaklu, kas liecina, ka viņš ticis pakārts. Amiri apglabāja viņa dzimtajā pilsētā.

Irāna apstiprinājusi, ka Amiri piespriests nāvessods par svarīgas informācijas nodošanu pretiniekam, raksta "Associated Press".

1977. gadā dzimušo zinātnieku 2009. gadā svētceļojuma laikā Saūda Arābijā, pēc paša Amiri stāstītā, nolaupīja ASV Centrālās izmeklēšanas pārvalde (CIP). Vēlāk Amiri apgalvoja, ka CIP viņu vardarbīgi pratinājuši par valsts kodolprogrammu. Taču ASV varas iestāžu oficiālie pārstāvji apliecinājuši, ka zinātniekam maksāts par informāciju, kā arī viņš sadarbojies labprātīgi.

Teherānā zinātnieks atgriezās 2010. gadā, kur viņam tika piespriests ilgs cietumsods par spiegošanu. Jau apcietinājuma sākumā viņa ģimene bija noraizējusies par draudiem Amiri dzīvībai, raksta BBC.

Irāna vairāk nekā 10 gadus tiek turēta aizdomās par mēģinājumiem radīt kodolieročus. Taču valsts apsūdzības noraida, apgalvojot, ka tā cenšas radīt civilos nolūkos izmantojamu kodolenerģiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!