Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Irānas amatpersonas piektdien noliegušas, ka Gibraltāra varasiestādēm dotas garantijas saistībā ar tankkuģa "Grace 1" atbrīvošanu.

Lielbritānijas aizjūras teritorijas Gibraltāra Augstākā tiesa ceturtdien atļāva Irānas tankkuģim "Grace 1" pamest Gibraltāru, neraugoties uz ASV lūgumu pagarināt tā arestu.

Tiesnesis Entonijs Dadlijs sacīja, ka Irāna ir sniegusi rakstiskas garantijas, ka "Grace 1" galamērķis nebūs valsts, kas pakļauta Eiropas Savienības sankcijām.

Irānas kuģis tika aizturēts 4. jūlijā saistībā ar aizdomām, ka vedis naftu uz Sīriju, pārkāpjot ASV un Eiropas Savienības sankcijas. Atbildot uz "Grace 1" aizturēšanu, Irāna 19. jūlijā Hormuza šaurumā sagrāba Zviedrijas kompānijai "Stena Bulk" piederošo tankkuģi "Stena Impero", kam ir Lielbritānijas karogs. Uz "Stena Impero" atrodas arī viens Latvijas valstspiederīgais.

Irānas amatpersonas piektdien noliedza, ka Teherāna būtu devusi Gibraltāram garantijas, lai panāktu "Grace 1" atbrīvošanu. Amatpersonas kuģa atbrīvošanu nodēvēja par Teherānas uzvaru.

"Irāna nav devusi garantijas, ka "Grace 1" nedosies uz Sīriju," paziņoja Irānas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Abass Musavi.

"Tankkuģa galamērķis nebija Sīrija (..) un, pat ja bija, tas ne uz vienu citu neattiecas," sacīja Musavi.

Irānas valdības preses pārstāvis Ali Rabiei sacīja, ka tā ir Teherānas uzvara, kas gūta bez jebkādas piekāpšanās.

"Mūsu pretlikumīgi aizturētais tankkuģis ir atbrīvots. Šī uzvara (..) ir spēcīgas diplomātijas un stipras gribas rezultāts," tviterī paziņoja valdības pārstāvis.

Augsta ranga Irānas kuģniecības sektora amatpersona atklāja, ka "Grace 1" tiks pārdēvēts par "Adrian Darya" un turpinās ceļu Vidusjūrā ar Irānas karogu. Līdz šim tankkuģim bija Panamas karogs.

Tankkuģī atrodas divi miljoni barelu Irānas naftas, norādīja amatpersona.

Pāris stundas pirms Gibraltāra Augstākā tiesas sprieduma ASV lūdza Gibraltāra varasiestādes atstāt spēkā arestu, kas noteikts Irānas tankkuģim.

Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs pēc tiesas lēmuma paziņoja, ka ASV pirātisma mēģinājums nav izdevies.

Teherānas un Vašingtonas attiecības saasinājušās kopš ASV izstājās no 2015. gadā Irānas un pasaules lielvaru noslēgtās kodolvienošanās un atjaunoja sankcijas pret Irānu.

Pēc "Grace 1" atbrīvošanas Lielbritānija vēlreiz pieprasīja Irānai, lai tā atbrīvo "Stena Impero".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!