Foto: AP/Scanpix/LETA
Reaģējot uz ASV prezidenta Donalda Trampa draudiem izstāties no 2015.gadā panāktās vienošanās par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu, ja netiks izlabotas tajā esošās "drausmīgās kļūdas", Teherāna sestdien paziņojusi, ka šī vienošanās nav pārskatāma.

"Kodolvienošanās ir starptautiski atzīts un noslēgts līgums un nav pārskatāma," teikts Irānas Ārlietu ministrijas izplatītajā paziņojumā.

Teherāna nepieņems nekādas izmaiņas un neuzņemsies jaunas saistības, piebildusi ministrija.

Pasaules lielvaru – ASV, Lielbritānijas, Francijas, Vācijas, Ķīnas un Krievijas – 2015.gadā panākto vienošanos ar Irānu Vašingtona parakstīja iepriekšējā prezidenta Baraka Obamas administrācijas laikā.

Tās mērķis bija panākt, lai Teherāna savu kodolprogrammu izmantotu vienīgi miermīlīgiem mērķiem, un nepieļaut kodolieroču nonākšanu Irānas rokās.

Apmaiņā Teherāna saņēma pret to vērsto ekonomisko sankciju atcelšanu.

Taču Tramps, kas šo vienošanos skarbi kritizē, piektdien paziņojot, ka Vašingtona turpinās pret Irānas naftas tirdzniecību un tās banku sistēmu vērsto sankciju piemērošanas moratoriju, tomēr brīdināja, ka šis lēmums pieņemts vienīgi tāpēc, lai pārliecinātu sabiedrotos Eiropā izlabot vienošanās "kļūdas".

Baltā nama saimnieks norādīja, ka Irāna no vienošanās gūst "pārāk daudz, apmaiņā dodot pārāk maz".

Viņš pieprasīja panākt jaunu vienošanos, kas paredzētu jaunas sankcijas, ja Teherāna izstrādātu vai izmēģinātu tāla darbības rādiusa raķetes, izvairītos no inspekcijām vai panāktu jebkādu progresu kodolieroču izstrādē.

"Šī ir pēdējā iespēja," izsvēra Tramps, piebilstot, ka gadījumā, ja šāda vienošanās netiks panākta, Vašingtona vairs nepagarinās sankciju piemērošanas moratoriju un izstāsies no pašreizējās kodolvienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!