Foto: Reuters/Scanpix

Teherāna ir nosodījusi jaunās ASV sankcijas, ko Vašingtona pret Irānu vērsusi tās neseno ballistisko raķešu izmēģinājumu dēļ, vēsta raidsabiedrība BBC.

Oktobrī, pārkāpjot ANO noteikto aizliegumu, Irāna izmēģināja augstas precizitātes vadāmo raķeti, kas piemērota kodolgalviņas nešanai. ASV svētdien paziņoja, ka šai sakara ievieš jaunas sankcijas pret Irānu – 11 uzņēmumiem un personām, kas saistīti ar Teherānas raķešu programmu.

ASV jaunās sankcijas pasludinātas dienu pēc tam, kad atceltas pret Irānu vērstās starptautiskās ekonomiskās sankcijas, kuras tika ieviestas ar mērķi novērst Irānas iespējas iegūt kodolieročus.

"Irānas ballistisko raķešu programma rada nopietnus draudus reģionālajai un globālajai drošībai, un tā arī turpmāk būs starptautisko sankciju subjekts," pasludinot jaunās sankcijas, kas liedz sarakstā iekļautajiem izmantot ASV finanšu pakalpojumus, norādīja ASV finanšu ministra vietnieks terorisma un finanšu izlūkošanas jautājumos Adams Šubins.

Pirmdien Irānas Ārlietu ministrija nākusi klajā ar paziņojumu, noliedzot tās raķešu programmas draudus. "Irānas raķešu programma nekad nav bijusi projektēta kodolieroču nešanai," norāda ministrijas runasvīrs Džabers Ansari.

"ASV sankcijām pret Irānas ballistisko raķešu programmu nav legālas un morālas leģitimitātes," viņš pasvītro.

"Amerika katru gadu pārdod desmitiem miljardu dolāru vērtu bruņojumu reģiona valstīm. Šos ieročus izmanto kara noziegumos pret Palestīnas, Libānas un tagad arī Jemenas pilsoņiem," papildina runasvīrs.

Tikmēr Irānas aizsardzības ministrs Hoseins Dehgans aģentūrai FARS norādīja, ka jaunajām sankcijām nebūs nekādas ietekmes. "Mēs to pierādīsim praksē, atklājot jaunus raķešu sasniegumus," viņš solīja.

ASV jau iepriekš ir draudējušas ieviest sankcijas Irānas raķešu izmēģinājumu dēļ, taču to ieviešana atlikta, lai neizjauktu kodolvienošanās un ieslodzīto apmaiņas sarunas, atsaucoties uz avotiem, skaidro BBC.

Sankcijas tika pasludinātas tikai pēc tam, kad Irānu pametusi lidmašīna ar atbrīvotajiem ASV pilsoņiem. Irāna nedēļas nogalē atbrīvojusi četrus ieslodzītus ASV-Irānas dubultpilsoņus apmaiņā pret septiņu ASV notiesātu Irānas pilsoņu apžēlošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!