Foto: AFP/Scanpix

Irāna jau otro reizi nosūtījusi kosmosā pērtiķi (attēlā redzams Irānas pirmais pērtiķis - kosmonauts), kas ir valsts nākamai solis tuvāk cilvēku lidošanai izplatījumā, vēsta raidsabiedrība CNN.

"Kopumā šis ir otrais kosmosā nosūtītais un lieliskā veselības stāvoklī atpakaļ uz Irānu nogādātais pērtiķis," par Islāma valsts jaunāko sasniegumu sestdien mikroblogošanas vietnē "Twitter" pavēstījis Irānas prezidents Hasans Rohani.

Pērtiķis vārdā Fargams 15 minūtes ilgajā misijā ar raķeti uzlidojis 120 kilometru augstumā no Zemes, informē vietējā aģentūra IRNA.


Pirmo reizi par pērtiķa nosūtīšanu kosmosā un tā veiksmīgu atgriešanos Irāna paziņoja jau janvārī. Šo paziņojumu ārvalsti gan uztvēra ar skepsi.

ASV nav iespējas apstiprināt šīs ziņas, lai gan ir redzētas bildes "ar nabaga mazo pērtiķi", toreiz teica ASV Valsts departamenta pārstāve Viktorija Nulanda.

Foto: janvārī kosmosā nosūtītais dzīvnieks

Tomēr viņa arī uzsvēra, ka ASV ir nobažījušās par Irānas kosmisko tehnoloģiju attīstību, jo katra raķete, kas spējīga orbītā nogādāt kādu objektu, ir tieši saistīta ar tāla darbības rādiusa raķešu attīstīšanu.

Rietumvalstis ir noraizējušās, ka Irānas tāla darbības rādiusa raķešu tehnoloģijas, ko Teherāna izmanto satelītu palaišanai, varētu tikt aprīkotas ar kodolgalviņām. Irāna šīs apsūdzības noliedz, uzstājot, ka tās raķešu un kodolprogrammai ir tikai miermīlīgi mērķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!