Foto: AP/Scanpix

Irānas varasiestādes piektdien noorganizējušas protestus pret Saūda Arābiju par 717 svētceļnieku nāvi reliģiska rituāla laikā Minas pilsētā netālu no Mekas.

Irāna jau ceturtdien pārmeta Saūda Arābijai rupju drošības noteikumu pārkāpšanu, paziņojot, ka tieši tādēļ notikusi šī traģēdija, kurā dzīvību zaudēja arī 131 Irānas pilsonis.

Traģiskā drūzmēšanās notika ceturtdien vietā, kur saplūst divi ceļi, kas ved uz Džamaratu - vairākstāvu struktūru, kur svētceļnieki met akmeņus, šādi simboliskā veidā ar akmeņiem nomētājot velnu.

Hadžā - ikgadējā piecu dienu svētceļojumā uz Meku -, kas sākās otrdien, teju divi miljoni svētceļnieku piedalījās simboliskajā velna nomētāšanā ar akmeņiem.

"Saūda Arābija nav spējīga noorganizēt svētceļojumu," piektdienas lūgšanu laikā Teherānā paziņoja ajatola Muhameds Emami Kašani, piebilstot, ka hadža vadīšana būtu jānodod islāma valstu rokās.

Pēc lūgšanām irāņi sapulcējās uz protestiem pret Saūda Arābijas "nekompetento režīmu", paziņoja Islāma izplatīšanas koordinācijas padome, kas organizē valsts sponsorētās demonstrācijas Irānā.

Minas traģēdija ir lielākā, kāda notikusi hadža laikā pēdējā ceturtdaļgadsimtā, un notika tikai nedēļu pēc tam, kad, sabrūkot ceļamkrānam, Mekā dzīvību zaudēja vairāk nekā 100 svētceļnieki, tostarp daudzi ārvalstu pilsoņi.

Irānas augstākais līderis ajatola Ali Hamenei traģēdijā vainoja Saūda Arābijas varasiestāžu neizdarību un neatbilstošos pasākumus un paziņoja, ka varasiestādēm ir jāuzņemas milzīga atbildība par šo katastrofu.

Irāna, kur pie varas ir šiīti, un Saūda Arābija, kur dominē sunnīti, ir senas konkurentes, kuru attiecības jau tā saasinājušās reģionālo konfliktu dēļ, sākot no Sīrijas un beidzot ar Jemenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!