Foto: Reuters/Scanpix

Irāna par savas valsts vēstnieku ANO grasās izvirzīt Hamidu Aboutalebi, kurš 1979. gada islāma revolūcijas laikā piedalījās ķīlnieku sagrābšanā ASV vēstniecībā Teherānā. Šo lēmumu par "ārkārtīgi nepatīkamu" jau nodēvējusi ASV prezidenta administrācija, vēsta raidsabiedrība BBC.

Aboutalebi bija viens no studentiem, kuri 1979. gadā uzbruka ASV vēstniecībai Irānas galvaspilsētā. Viņš pats esot teicis, ka bijis minimāli saistīts ar ķīlnieku sagrābēju grupu, norāda BBC. Krīzes laikā 52 amerikāņi tika turētu gūstā 444 dienas.

Irānas pārstāvji ANO līdz šim ir atteikušies komentēt šo lietu.

"Es teikšu, ka mēs domājam, ka šī nominācija būs ļoti nepatīkama," trešdien preses konferencē paziņoja ASV Valsts departamenta pārstāve Marija Harfa. "Mēs tagad rūpīgi izvērtējam šo lietu un esam pauduši par to nopietnas bažas Irānas valdībai," viņa piebilst.

"Šis cilvēks ir atzīts terorists," Senātā paziņoja Teksasas senators Teds Kruzs. Viņš skaidro, ka tas ir "bezkaunīgi", ka, aizbildinoties ar diplomātisko protokolu, ASV tiek spiestas uzņemt ārzemnieku, kurš ir izrādījis klaju diplomātiskā statusa neievērošanu savā valstī.

ANO galvenā mītne atrodas Ņujorkā. Kruzs norāda, ka ASV prezidentam būtu jāliedz vīza jebkuram ANO loceklim, kurš ir saistīts ar terorismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!