Foto: Reuters/Scanpix

Irāna ceturtdien brīdināja pasaules lielvaras, ka "pārmērīgu prasību" izvirzīšana kodolsarunās ir nepieņemama.

Brīdinājums pausts pēc tam, kad Francija bija pieprasījusi, lai Teherāna nodrošina piekļuvi saviem militārajiem objektiem.

"Es no mūsu sarunu partneriem sagaidu, ka viņi atturēsies no pārmērīgu prasību izvirzīšanas," vizītes gaitā Atēnās sacīja Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs. "Cilvēkiem jāstāv ar abām kājām realitātē, nevis ilūzijās."

Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss trešdien brīdināja, ka Parīze iebildīs pret gala vienošanos ar Teherānu, ja tajā nebūs iekļauta Irānas militāro objektu inspicēšana.

Tomēr Irānas ārlietu ministrs ceturtdien norādīja, ka Francijas prasības pielīdzināmas Lozannā panāktā bāzes līguma pārskatīšanai.

"Ja cilvēki uzstāj uz atkārtotām sarunām, tad vienošanos saskatīt būs grūti," viņš sacīja. Irāna vēlas "cienīgu, abpusēji cienījamu vienošanos".

Irāna un pasaules lielvaras pagājušajā mēnesī Šveicē panāca saprašanos galvenajos punktos jautājumā par Teherānas kodolprogrammu.

Galīgo vienošanos iecerēts noslēgt līdz 30.jūnijam, nodrošinot tūlītēju kodolieroču nesasniedzamību Teherānai un samazinot Rietumu noteiktās sankcijas pret Teherānu.

Irānas ārlietu ministra vietnieks Abass Arakči trešdien paziņoja, ka sarunas var ieilgt un turpināties vēl pēc nākamā mēneša beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!