Foto: AP/Scanpix/LETA

Otrdien Irānas prezidents Hasans Ruhani televīzijas pārraidē pasludināja teroristu organizācijas "Daesh" galu, lai gan tās kaujinieki kontrolē vēl plašus apgabalus Sīrijā, Irākā, Ēģiptes Sīnāja pussalā, Afganistānā, kā arī ar to saistīti džihādistu grupējumi darbojas Lībijā, Filipīnās un citviet.

Publiskā vēstulē organizācijas sakaušanu izziņojis arī Irānas specvienības "Quds" līderis Kasems Soleimani, kurš vada irāņu operācijas Sīrijā, Irākā un citās Tuvo Austrumu zemēs, ziņo Tuvo Austrumu medijs "Al Bawaba". Tiek lēsts, ka Irākā un Sīrijā kaujās krituši vairāk nekā tūkstotis irāņu, norāda medijs.

Soleimani vadībā pēdējo gadu laikā reformētas Irākas un Sīrijas armijas, kā arī šajā valstīs karo Libānas "Hezbollah" grupējuma kaujinieki, palestīniešu, afgāņu grupējumi, kā arī dažādu tautu šiītu kaujinieki. Tieši "Hezbollah" Soleimani uzteicis par lielo palīdzību, sadarbojoties karā pret džihādistiem. Nedēļas nogalē komandieris pats ieradies Abū Kamalā, kas bija pēdējā lielā "Daesh" kontrolē esošā pilsēta Irākā.

Tikai pēc šī gada pavasara, kad ASV vadītās koalīcijas atbalstītie Irākas spēki un Sīrijas kurdi guva ievērojamus panākumus attiecīgi kaujās par Mosulu un Raku, kurās islāmisti bija koncentrējuši lielākos spēkus, pret "Daesh" beidzot mobilizējās arī Irāna (un Krievija Sīrijas frontēs).

Līdz tam Krievijas Gaisa spēku un Irānas vadīto grupējumu operācijas galvenokārt bija vērstas pret Sīrijas opozīciju, taču islāmistu zaudējumi ļāva Sīrijas sabiedroto spēkiem no džihādistiem atgūt plašas teritorijas mazapdzīvotajos, taču ar resursiem bagātajos tuksnešu apvidos, bet vēlāk koncentrēt spēkus uz pēdējo lielo islāmistu kontrolēto pilsētu Deir ez Zoru.

Jau vasarā "Delfi" rakstīja, ka par spīti līdzšinējai pasivitātei, redzot "Daesh" vājumu, Krievija un Sīrija acīmredzami vēlas gūt "Daesh" uzvarētāja laurus, vienlaikus sakaujot arī citus sāncenšus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!