Foto: Reuters/Scanpix

Irāna svētdien paziņoja, ka tās pilsoņi šogad nedosies musulmaņu svētceļojumā (hadžā), jo Saūda Arābija tam ir radījusi šķēršļus.

Irānas Hadža organizācija pauda, ka "Saūda Arābija iestājas pret irāņu absolūtajām tiesībām doties hadžā un bloķē ceļu pie Allāha".

Rijāda nav atbildējusi Teherānas prasībām par svētceļnieku "drošību un cieņu", norādīja organizācija. Pērn hadžā piedalījās 60 000 irāņu.

Šis būs pirmais hadžs gandrīz 30 gadu laikā, kad tajā nepiedalās irāņi.

Saūda Arābija janvāra sākumā pārtrauca diplomātiskās attiecības ar Irānu pēc tam, kad demonstranti Irānā aizdedzināja Saūda Arābijas vēstniecību un konsulātu, protestējot pret Saūda Arābijā izpildītu nāvessodu prominentam šiītu garīdzniekam.

Šiītu Irāna un lielākoties sunnītu apdzīvotā Saūda Arābija ir reģionālas konkurentes, kas atbalsta pretējās puses konfliktos Sīrijā un Jemenā.

Vēl viens domstarpību avots ir pērn Saūda Arābijā notikusī svētceļnieku drūzma, kurā dzīvību zaudēja 2300 ārvalstu svētceļnieki, tostarp 464 Irānas pilsoņi.

Hadžs ir viens no pieciem islāma pīlāriem, un katram musulmanim tas jāveic vismaz reizi mūžā, ja viņš ir spējīgs to izdarīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!