Foto: AP/Scanpix/LETA

Irāna paziņojusi, ka 27. jūnijā tā pārkāps bagātinātā urāna uzkrājumu limitu, kas bija noteikts 2015. gadā parakstītajā kodollīgumā, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Islāma Republikas atomenerģijas aģentūra paziņojusi, ka valsts ir četrkāršojusi bagātinātā urāna produkciju, bet piebilda, ka Eiropas valstīm joprojām ir laiks rīkoties un pasargāt Irānu no ekonomiskajām sankcijām, kuras atjaunojušas ASV.

Lielbritānija, Francija un Vācija aicinājušas Irānu nepārkāpt vienošanos, norādot, ka pretējā gadījumā tām nebūs citas izvēles kā atjaunot ekonomiskās sankcijas. Irāna ir kritizējusi Eiropas valstis, sakot, ka tās nav spējušas mazināt ASV sankciju radītās sekas.

Maijā ASV prezidents Donalds Tramps atcēla sankciju izņēmumus valstīm, kuras turpināja iegādāties Irānas naftu, tādējādi cenšoties samazināt ienākumus, kurus Islāma Republika iegūst no naftas eksportiem. Tobrīd Irānas prezidents Hasans Ruhani paziņoja, ka Teherāna pārstās pildīt daļu no saistībām, kuras tā uzņēmās, parakstot vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!