Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Irāna piedāvājusi Ukrainai parakstīt vienošanos, kas paredz attiekšanos no turpmākas vēršanās pret Teherānu tiesā saistībā ar Ukrainas pasažieru lidmašīnas notriekšanu gada sākumā, ziņo "Radio Svoboda".

Ukrainas lidsabiedrības "Ukraine International Airlines" gaisa kuģi "Boeing 737" ar 176 cilvēkiem uz klāja 8. janvārī ar pretgaisa aizsardzības raķetēm kļūdas dēļ notrieca Irānas spēki. Teherāna sākotnēji noliedza, ka lidaparāts ir notriekts, taču pēc dažām dienām to atzina.

Visi uz klāja esošie pasažieri un apkalpes locekļi gāja bojā.

Irāna Ukrainas Ārlietu ministrijai nosūtījusi vienošanās projektu, kas parakstīšanas gadījumā uzliek par pienākumu Ukrainai un bojāgājušo tuviniekiem atteikties no tālākas tiesvedības pret Irānu apmaiņa pret kompensāciju izmaksu, skaidro medijs.

Ukrainai un bojāgājušo tuviniekiem ir jāatzīst, ka katastrofas iemesls ir "cilvēciska kļūda" un jāatsakās no turpmākām prasībām pret Irānu, teikts dokumentā.

Kopā ar kompensācijām Irāna sola nodot Ukrainai lidojuma reģistratoru datus, kad tos būs izpētījuši Irānas speciālisti.

Starptautisko aviācijas tiesību eksperts Andrejs Guks "Radio Svoboda" persiešu valodas dienestam "Radio Farda" skaidro, ka šādu vienošanos nevajadzētu parakstīt.

Pirmkārt, nav pabeigta neatkarīgā izmeklēšana un tikmēr cilvēcisko kļūdu nedrīkst uzskatīt par avārijas iemeslu, viņš norāda. Otrkārt, Ukrainas valdība nevar būt atbildīga par bojāgājušo tuvinieku prasībām tiesā un nevar liegt viņu tiesības.

Dokuments parada, ka Irāna nevēlas uzņemties atbildību par notikušo, viņš uzskata. Tajā kā katastrofas iemesls tiek nosaukta cilvēciska kļūda, lai gan raķeti palaida Irānas Revolucionārās gvardes spēki, kas faktiski ir Irānas specdienests.

Tāpat memorandā nav skaidri norādīts, kā, kādos termiņos un vai vispār Irāna samaksātu solītās kompensācijas, norāda Guks.

Iepriekš Ukrainas mediji ziņoja, ka Irāna piedāvājusi bojāgājušo ģimenēm izmaksāt 80 tūkstošu dolāru lielas kompensācijas. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis toreiz paziņoja, ka summa ir pārāk maza un valdība centīsies panākt lielāku summu izmaksu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!