Foto: stock.xchng
Irāna plāno līdz 2014.gada pirmajam ceturksnim uzcelt jaunu atomelektrostaciju (AES), kas būs otrā AES Irānā, svētdien ziņoja valsts televīzija, citējot šīs valsts Atomenerģētikas organizācijas vadītāja Fereidūna Abasi Davani teikto.

Jauno AES plānots uzcelt Bušehras pilsētā, kur jau darbojas šobrīd Irānā vienīgā AES.

"Irāna nākamgad uzcels 1000 megavatu AES Bušehrā," TV citēja Abasi Davani teikto, runājot par irāņu kalendāra gadu no 2013.gada marta līdz 2014.gada martam.

Ziņu aģentūra "Mehr" izteica pieņēmumu, ka termiņš jaunās AES uzcelšanai varētu būt ilgāks, un citēja Abasi Davani teikto, ka Irāna "nākamgad sāks plānot 1000 megavatu AES Bušehrā". Abasi Davani arī sacīja, ka tās uzcelšanai būs jāpiesaista ārzemju būvuzņēmēji.

Ziņu aģentūras "Mehr" un ISNA arī ziņoja, ka nākamajos gados tiek plānots uzcelt vēl vienu AES. ISNA citēja Abasi Davani teikto, ka šī 360 megavatu AES atradīsies Darhovinā pie Bušehras, tās būvprojekts ir pabeigts un tiek izskatīts.

Pašreizējo Bušehras AES sāka celt Vācijas inženieri septiņdesmitajos gados pirms Irānas islāma revolūcijas, bet būvniecība tika pabeigta ar Krievijas atbalstu un AES tika atklāta 2010.gadā.

Irānā ir arī zinātnisks atomreaktors, kas darbojas Teherānā un tiek izmantots medicīnisku izotopu ražošanai.

Irākas galvaspilsētā Bagdādē trešdien un ceturtdien notika Irānas un pasaules lielvalstu sarunu par Irānas kodolprogrammu otrā kārta, kurā tika panākta vienošanās nākamo sarunu kārtu rīkot 18. un 19.jūnijā Maskavā, taču citādi vērā ņemama progresa sarunās nebija.

Irāna vēlas sarunās panākt, lai tiktu mīkstinātas pret to noteiktās ekonomiskās sankcijas, bet sešas pasaules lielvaras - ASV, Francija, Krievija, Ķīna, Lielbritānija un Vācija - grib, lai Irāna piekāptos urāna bagātināšanas jautājumā. Rietumvalstis Irānu tur aizdomās par urāna bagātināšanu, lai izgatavotu kodolieročus.

Irāna līdz šim uzsvērusi, ka urāna bagātināšanu veic saskaņā ar starptautiskajiem likumiem un dara to civiliem mērķiem, piemēram, enerģijas ražošanai un medicīnai. Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz un uzstāj, ka tās programmai ir tikai mierīgi civili mērķi.

ANO un vairākas Rietumvalstis ir noteikušas sankcijas pret Irānu par tās atteikšanos apturēt urāna bagātināšanas programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!